Hlavní obsah

Cukráři se v Brně učí pracovat s čokoládou

Brno

Osmdesát pět českých cukrářů a cukrářských učňů se na dnešek sjelo na seminář do Brna, kde se učí pracovat s čokoládou. Na čtyřhodinové akci v hotelu Voroněž se učí modelovat dekorativní čokoládové výrobky, které si zákazníci objednávají třeba na rauty. Informoval o tom Milan Daněk z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Článek

Podle Natalie Korněnové z pražského čokoládového muzea Čokoládový dům se zájem o čokoládové dekorace v poslední době u zákazníků zvyšuje.

"Dnes tu pracujeme s tmavou a bílou čokoládou. Učíme studenty, jak dělat velké i malé dekorace, čokoládové proužky, kuličky, ale i složitější výrobky, jako vějíře nebo dekorace v podobě labutích krků," uvedla Marie Kučerová, lektorka ze Střední odborné školy z Bzence.

Modelace čokolády není podle odborníků úplně jednoduchá, cukrář musí umět čokoládu správně temperovat, tedy speciálně nahřát. Když není temperovaná, tvoří se na ní skvrny, protože se odděluje kakaový tuk. Naopak při správné temperaci jsou dekorace pěkně lesklé.

"Existují speciální temperovací stroje, dá se temperovat i ručně," uvedla Korněvová. Čokoláda se podle ní nejprve ohřeje na 45 až 50 stupňů Celsia, pak se zchladí a opět ohřeje. "Pak se odlévá do formiček a je to hotovo," dodala.

Podle ní je nyní velká poptávka po speciálních čokoládových dekoracích, zájem se zvyšuje. Podle Kučerové ale některé firmy na rautech šetří, takže jejich výrobky z bzenecké školy se uplatní spíše v různých soutěžích.

Čokoládové dekorace se dají využít mnoha způsoby, na dortech, na svatební tabuli nebo jako ozdoba na rautových stolech.

Čokoláda je celosvětově velmi oblíbená pochoutka, vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaovníku. Různé druhy čokolády se vyrábějí obměňováním přísad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám