Hlavní obsah

Odbory: Pracovní prostředí v nemocnicích v ČR je dobré, s penězi je to horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovní prostředí v českých nemocnicích, vybavení přístroji a zdravotnickou technikou je srovnatelné se standardem rakouských a německých nemocnic. Zásadní rozdíl je v platech, lépe než Česko je na tom dokonce i Polsko.

Článek

Řekl to Ladislav Kucharský z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče při konferenci, na níž v Praze jednali odboráři z Česka, Rakouska, Německa a Polska o pracovních podmínkách ve zdravotnictví svých zemí.

"Zjistili jsme, že české nemocnice na tom nejsou technologicky tak špatně, abychom se museli stydět a upírat oči na západ. Nejlépe vyšly ze srovnání technologií a pracovního prostředí rakouské nemocnice," řekl.

Projekt Dobrá práce sledoval podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci i to, jak se zaměstnanci nemocnic v práci cítí a jak jsou ohodnoceni. Začal loni v prosinci, průběžně se konaly konference ve všech zúčastněných zemích, pražským setkáním projekt vrcholí.

"Vyšlo nám, že největším problémem jsou platy, čeští lékaři utíkají do Německa, kde je dokážou výrazně lépe zaplatit. Paradoxně Poláci už tento problém přestávají mít, protože zejména lékaře se jim podařilo zaplatit tak, že už se jim z ciziny začínají vracet," uvedl Kucharský. Čeští lékaři hrozí, že koncem roku dají hromadné výpovědi, pokud nedostanou přidáno.

Odboráři ve všech čtyřech zemích navštěvují nemocnice, aby posoudili úroveň zdravotnictví a péči o zaměstnance na vlastní oči. V Praze si vyžádali prohlídku něčeho hodně výjimečného, což podle českých organizátorů je kamion pražské záchranky Golem.

Reklama

Výběr článků

Načítám