Hlavní obsah

Stipendia na učilištích Pardubického kraje se zatím osvědčila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Systém stipendií, kterým od letošního školního roku Pardubický kraj podporuje vybrané studijní obory na učilištích, se zatím osvědčuje. Zlepšila se kázeň studentů i zájem o podporované vzdělání. "Po letech se rovněž znovu otevřel učební obor kominík," řekla Miloslava Drábková z odboru školství, kultury a tělovýchovy, oddělení organizační a vzdělávání Pardubického kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Podařilo se úspěšně naplnit nový obor vzdělání kominík, který se v Pardubickém kraji nevyučoval. V tomto školním roce je na Středním odborném učilišti plynárenském Pardubice v tomto oboru 15 žáků," uvedla Drábková.

Rozlišit, nakolik vidina stipendií ovlivnila žáky devátých tříd při výběru učebního oboru, je ale podle ní obtížné. Vedení kraje je schválilo v březnu, kdy již byly děti často rozhodnuté. Oproti loňsku se zvýšil celkový počet žáků v prvních ročnících všech podporovaných oborů ze 173 na 188.

Stipendia zlepšují výsledky, chování i docházku

Podle Drábkové se také stipendia příznivě projevila na studijních výsledcích, chování a docházce žáků. Předběžně splnilo kritéria a podmínky pro dosažení stipendia 36 procent žáků sedmi vybraných oborů. Kraj celkem na jejich výplatu pro první pololetí vyčlenil 258 000 korun.

Kraj přiřkl stipendia oborům obráběč kovů, strojní mechanik, zámečník, mechanik opravář, kominík, zedník a tesař, o něž byl malý zájem. V prvním ročníku lze získat 300 korun měsíčně, ve druhém 300 až 500 korun, ve třetím okolo 600 korun. Podmínkou je dobrý prospěch studenta, velmi dobré chování, nesmí být podmíněně vyloučen, mít důtku ředitele školy nebo neomluvenou absenci.

"Starší žáci, kteří podmínky v minulém školním roce splnili, už stipendia od září dostávají. Studenti prvních ročníků je mohou získat od února po vyhodnocení předchozího pololetí," řekla Drábková.

Pro příští školní rok se podporované studium rozšíří ještě o obory vodař a montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení. V budoucnu by jich mohlo přibývat, záleží však na tom, kolik peněz se na ně podaří v rozpočtu kraje nalézt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám