Hlavní obsah

Firmám v USA stále více hrozí špionáž od vlastních zaměstnanců

New York

Americkým firmám v poslední době stále více hrozí, že se jejich tajemství budou snažit získat jejich vlastní zaměstnanci. Na rozdíl od minulosti už přitom nejde jen o zbrojovky a společnosti vyrábějící špičkové technologie. V hledáčku špionů jsou jakékoliv podniky, jejichž utajované výrobní postupy či inovace lze zpeněžit. Informoval o tom deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"V nové globální ekonomice jsou firmy stále více terčem krádeží," řekl listu Lanny Breuer z amerického ministerstva spravedlnosti. "Abychom zůstali na čelném místě v inovacích, budeme muset tato obchodní tajemství chránit," dodal.

Místo vlád dnes organizuje obchody s tajemstvím spíš podsvětí

Podle NYT se mění povaha firemní špionáže. Zatímco dříve ji organizovaly zejména zahraniční vlády, nyní je prý obchod s obchodními tajemstvími mnohem více oportunistický a odehrává se v podsvětí na celém světě. Špionáž je navíc díky pokročilé technice stále jednodušší. Často jen stačí stáhnout data z počítače na přenosný disk. Nejčastějším odbytištěm získaných informací je Čína, Rusko a Írán.

Například ve dvou případech špionáže v amerických počítačových firmách z poslední doby uvedli obžalovaní, že viděli příležitost vydělat si peníze a jednali na vlastní pěst. Věděli, že o jejich informace bude zájem v čínských firmách nebo agenturách. V několika případech pak čínské úřady anebo vědecké instituty poskytly zdrojům informací peníze na rozjezd podnikání, anebo jim udělily granty.

"Špion" i jeho "zákazník" vinu popírají

Jde i o případ Kexuy Huanga, jenž pět let pracoval jako výzkumník u chemické společnosti Dow Chemical. Podílel se na vývoji insekticidů. Podle obžaloby přitom předával informace čínským vědcům a pak získal peníze od jedné čínské státní nadace. Huang, jenž vyrostl v Číně a již delší dobu žije v USA a Kanadě, vinu popírá.

Podíl na ekonomické špionáži popírá i Čína. Podle odborníků je ale zesílená snaha získat obchodní tajemství projevem její snahy přestat být pouze výrobcem zboží, jehož výhodou je levná pracovní síla, a stát se skutečnou technologickou mocností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám