Hlavní obsah

Jaroslava Rezlerová: Trh práce už nikdy nebude takový jako před krizí

Právo, Petr Kotek

Situace už nikdy nebude taková jako před krizí, protože zaměstnavatelé budou mnohem opatrnější, jak při přijímání kmenových zaměstnanců, tak i při zvyšování mezd a poskytování benefitů. Nezaměstnanost se bude pozvolna snižovat, ale než se dostane na úroveň před krizí, může to trvat i několik let. Je o tom přesvědčena Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti Manpower Česká a Slovenská republika.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pracovní místa vyžadující řemeslnou zručnost se i během krize zaměstnavatelům obsazovala ze všech nejhůř.

Článek

„Českou republiku čekají velké změny, protože je její ekonomika tažena především zpracovatelským průmyslem. Dá se očekávat, že vzhledem k silné koruně a vysoké mzdové úrovni přesunou časem mezinárodní společnosti svoji výrobu do zemí dále na východ, a tím na trhu práce klesne poptávka po nekvalifikované pracovní síle. Namístě ale v žádném případě nejsou tragická očekávání. Situace bude jiná, ale to neznamená horší. Mnozí odborníci naopak prosazují názor, že těžká situace trhu jen prospěje, ozdraví prostředí, které bude fungovat mnohem kvalitněji,“ říká Rezlerová

Na krizi doplatili dělníci i topmanažeři

Nejjistější pozici měli v časech krize zaměstnanci na středních postech, nejvíce propouštění byli řadoví pracovníci profesí s nižším vzděláním a zároveň i vrcholový management.

„U manažerů se uplatnila v zásadě dvě řešení:  jednak snižování odměn, platů a benefitů, ale také propouštění této drahé pracovní síly. Firmám se vyplatilo na topmanažerské místo dosadit levnější pracovní sílu, která umí udržet chod společnosti a nastolené tendence, ale zároveň nevyvíjí nové postupy použitelné k expanzi firmy, která v době utlumených investic většinou nic takového stejně nechystá,“ upozorňuje Rezlerová.

V některých oborech ubylo volných lidí

Paradoxně krize v některých oborech snížila dostupnost lidí na trhu práce. Jaroslava Rezlerová vysvětluje, že lidé si mnohem více váží svého zaměstnání a více než kdy jindy si uvědomují, že v případě propouštění si firma snaží udržet loajální zaměstnance, kteří ve firmě pracují delší dobu.

Je to ostatně vidět i na pořadí v žebříčku deseti nejobtížněji obsaditelných pracovních pozic, který Manpower pravidelně aktualizuje.

„Nadále je pro zaměstnavatele nejnáročnější vyhledat řemeslníky. Na druhé místo postoupili obchodní zástupci. Zůstávají zde kuchaři, řidiči, lékaři, IT pracovníci a management. Letos z žebříčku top 10 vypadly pozice technik a mechanik. Neznamená to ale, že by o tyto profese nebyl zájem, pouze je v žebříčku přeskočily pozice jiné. Nově se v žebříčku objevili pracovníci v zákaznickém servisu, recepční a administrativní pracovníci,“ komentuje pořadí Rezlerová.

Nejhůře obsaditelné pozice v České republice v roce 2010
1.            Řemeslník
2.            Obchodní zástupce
3.            Šéfkuchař/kuchař
4.            Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
5.            Řidič
6.            IT pracovník (především programátor a vývojář)
7.            Pracovníci v zákaznickém servisu
8.            Recepční
9.            Administrativní pracovníci a pracovníci sekretariátu
10.          Management
Nejhůře obsaditelné pozice v České republice v roce 2009
1.            Řemeslník
2.            Technik (především strojař)
3.            Obchodní zástupce
4.            Šéfkuchař/kuchař
5.            Řidič
6.            Mechanik / Obsluha výrobních strojů
7.            Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
8.            IT pracovník (především programátor a vývojář)
9.            Projektový manažer
10.          Management

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám