Hlavní obsah

Japonci chtějí v Liberci dobývat platinu. Ekologicky, ze starých katalyzátorů

– Praha/Liberec
Právo, ťas

Nevyužívaná část továrny v Liberci ožije díky zelené investici z Japonska. Ve zrekonstruované tovární budově v Liberci se budou revitalizovat použité katalyzátory, z nichž lze získat vzácnou platinu. Do budoucna tak vzniknou desítky nových pracovních míst.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost Nippon PGM Europe, vlastněná japonskými firmami Dowa Metals & Mining Company, Tanaka Kikinzoku Kogyo a Toyota Tsusho Europe, chce začít se stavebními úpravami už v prosinci letošního roku.

„Vyrábět bychom měli od dubna 2011,“ říká Masaaki Ishiguro, prezident Nippon PGM Co. „Jakmile bude rekonstrukce dokončena a továrna připravena na příjem prvních zakázek, spustíme nábor nových pracovníků,“ slibuje. Pro začátek podle něj firma počítá se vznikem minimálně deseti pracovních míst pro zkušené techniky, další rozšiřování počtu zaměstnanců bude záviset na rozvoji firmy v budoucnosti.

„Oceňujeme, že se Nippon PGM namísto výstavby nové továrny na zelené louce rozhodl oživit budovu, která už dříve podobnému účelu sloužila, aktuálně však byla nevyužívaná a chátrala. Jednou z výhod takového kroku je jednoduché začlenění nového projektu do fungující infrastruktury ve stávající průmyslové zóně,“ říká Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Šperky, medicína, automobilky

Nově založená společnost Nippon PGM bude v Liberci zpracovávat vzorky částí využitých automobilových katalyzátorů, z nichž bude získávat prvky skupiny platinových kovů. Platina, jeden z cílových materiálů, patří k nejvzácnějším kovům na této planetě, v extrémně těžkých podmínkách se jí každý rok vytěží pouze 200 tun.

Využití platiny v několika po sobě jdoucích životních cyklech proto pomůže významně snížit nepříznivý efekt na životní prostředí, způsobený jejím dobýváním. Platina, revitalizovaná v Liberci, najde další využití třeba při výrobě šperků, elektroniky, v oblasti medicíny nebo při konstrukci nových vozů.

Od roku 1993 vzniklo v České republice s pomocí agentury CzechInvest 95 investičních projektů z Japonska v celkové hodnotě 98 miliard korun. Vzniká díky nim téměř 24 tisíc nových pracovních pozic. Česká republika patří mezi ty evropské země, do kterých míří projekty japonských firem nejčastěji, při srovnání s ostatními zeměmi kontinentu u nás působí čtvrté největší množství japonských firem, více než třeba v Itálii nebo Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám