Hlavní obsah

Teva má v Opavě nový závod léků pro USA a chce dál investovat

Opava

Farmaceutická společnost Teva Czech Industries (dříve IVAX a Galena) spustila minulý týden v Opavě produkci léků pro americký trh. Do nové výroby investovala 1,4 miliardy Kč a vytvořila 350 pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma v tiskové zprávě oznámila také další investici do rozšiřování výrobních kapacit v řádu půl miliardy korun. Do dvou let by tak mělo ve firmě vzniknout dalších 300 pracovních míst. Nyní v Tevě pracuje přes 1200 lidí.

"Náš opavský závod se tak zařadí mezi největší evropské farmaceutické výrobce," sdělil generální ředitel společnosti Jiří Urbanec.

Prvním produktem, který se od 1. září začal do USA dodávat, je přípravek Pravastatin na snížení hladiny cholesterolu v krvi, uvedla mluvčí Tevy Karin Martínková. Roční výrobní kapacita nyní zahájeného provozu jsou čtyři miliardy tablet.

Záměr výstavby nového závodu na výrobu tablet a tvrdých želatinových tobolek oznámila firma v březnu 2008. Nyní je výroba připravena na spuštění ostrého provozu. "Závod úspěšně prošel hodnocením kvality Evropské unie i amerického Úřadu pro kontrolu léků a potravin," doplnila Martínková.

Teva Czech Industries je v ČR významným farmaceutickým výrobcem s velmi dlouhou historií. Ve svém širokém výrobním portfoliu má generické léčivé přípravky, volně prodejné léky, účinné farmaceutické látky a rostlinné extrakty. Nyní patří do nadnárodní skupiny jedné z nejvýznamnějších farmaceutických světových firem - izraelské Teva Pharmaceutical Industries Ltd. Ta získala v roce 2005 opavský IVAX Pharmaceuticals koupí americké společnosti IVAX.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám