Hlavní obsah

Sdružení z Dobré Vody chystá společné kurzy pro Romy i veřejnost

Dobrá Voda

Sdružení Český západ, které se snaží pomáhat sociálně vyloučeným obyvatelům v romské osadě Dobrá Voda i na Tepelsku a Toužimsku, připravuje společné vzdělávací kurzy. Měli by je navštěvovat nejen sociálně slabí, ale také zájemci z řad veřejnosti. "Projekt se chce pokusit o sblížení dvou zdánlivě odlišných světů, jimiž je svět romský a svět český," říká mluvčí sdružení Eva Haunerová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé z obou pólů společnosti se mohou setkávat při tvořivých kurzech. Kromě vzájemného poznání obou kultur může být tento projekt možností, jak využívat volný čas, poznamenala Haunerová. Jako místo pro setkávání využije sdružení svůj Odpolední klub v Toužimi, kde začne první kurz 9. září. Do dubna 2011 je připraveno osm témat věnovaných zejména rukodělné činnosti. Každý z kurzů bude mít celkem 17 výukových hodin, podotkla mluvčí sdružení.

Účastníci kurzů budou při prvním setkání tvořit korálkové šperky. Další jsou zaměřené na práci s textilem, výrobu adventních věnců a malování na hedvábí či zpracování ovčího rouna, řekla Kamila Součková, která je jednou z lektorek sdružení. "Některé kurzy přímo povedou romské ženy z Dobré Vody, které mají s tvořivými dílnami letité zkušenosti. U jiných budou pomáhat s jejich přípravou," uvedla Součková.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě od roku 2002. V osadě je z asi 90 obyvatel kolem 80 Romů. V počátcích řešilo sdružení například skoro stoprocentní nezaměstnanost místních. Teď má práci více než polovina z obyvatel v produktivním věku. Pro Romy sdružení pořádá i vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé a poskytuje jim sociální služby.

Z Dobré Vody přeneslo sdružení svou činnosti také na Toužimsko a Tepelsko. Loni otevřelo první dobročinný obchod s názvem BUŤI v Plzni, jenž prodává darované věcí. Kromě nich nabízí krámek, jehož jméno znamená v romštině práci nebo výrobek, produkty od romských žen z textilní dílny v Dobré Vodě i marmelády, kávy a krémy od mnichů trapistů z kláštera v Novém Dvoře na Karlovarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám