Hlavní obsah

V Česku nebývale přibývá firem a OSVČ, krize do podnikání žene i nezaměstnané

Právo, ťas
Praha

V prvním pololetí 2010 v České republice vzniklo celkem 12 644 nových firem, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje nárůst o 10 %. Přes 60 % jich působí v oblasti účetnictví, auditu, reklamy, stavebnictví či poskytuje různé formy poradenství.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čím dál víc nezaměstnaných v Česku zkouší místo marného hledání práce zašít s podnikáním.

Článek

Přibylo rovněž osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), kterých bylo, jak vyplývá z evidence České správy sociálního zabezpečení, ke konci června 2010 o zhruba 20,4 tisíce více než v červnu 2009. Jejich celkový počet je 977 623.

Chuť do podnikání roste s klesající šancí na práci

Do značné míry je to reakce na hospodářskou krizi. Ta je sice podle ekonomů už na ústupu, statistická čísla o nezaměstnanosti tomu ale neodpovídají.

Úřady práce podle Ministerstva práce a sociálních věcí ke konci července evidovaly 505 284 lidí, což je o 4784 více než v červnu. Nejvyšší nárůst byl v okresech Praha a Praha-východ, shodně o 3,3 %, Mladá Boleslav, o 3,1 %, a Brno-město o 2,9 %.

Řada lidí bez práce se odhodlává řešit situaci zakládáním vlastních firem nebo začínají podnikat jako osoby samostatně výdělečně činné. Mnohdy jim ale chybí základní informace o podnikatelském prostředí, nebo potřebují oživit a aktualizovat znalosti z oboru, ve kterém působili ještě jako zaměstnanci.

Výuka běží i o prázdninách, stále je plno

„Výuku jsme nepřerušili ani o prázdninách a dokonce máme plno,“ potvrzuje zvýšený zájem Gabriela Hrůzová z pražského Centra služeb pro podnikání, v jehož kurzech se od začátku letošního rok proškolilo více než 200 zájemců. Jen během letošních prázdnin jich bude celkem 60. Kurzy Centra mají akreditaci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, jsou zaměřené na oblast účetnictví, daní, základů podnikání, angličtinu. Výuku v nich zajišťují zkušení lektoři, převážně vysokoškolsky vzdělaní odborníci nebo odborníci s letitou praxí.

„O naše kurzy projevují zájem lidé nejrůznějších věkových kategorií, kteří si chtějí doplnit vzdělání a zajistit si tak šanci na nové uplatnění nebo lépe porozumět chodu firmy, lidé, kteří se chtějí pustit do podnikání, absolventi škol i nezaměstnaní, kteří se chtějí rekvalifikovat,“ vysvětluje Gabriela Hrůzová. „Zájemci registrovaní na úřadu práce u nás získávají slevu ve výši 10 procent,“ dodává.

Klienti centra velice oceňují také bonus, který jim po ukončení výuky dává možnost po dobu jednoho roku využívat prostřednictvím e-mailu bezplatně konzultace k odborným tématům. Mnozí z nich se do Centra vracejí a pokračují v dalším studiu. Dosud Centrum poskytovalo vzdělávání pouze v Praze, od září otevírá kurzy účetnictví také v Brně.

Zaplatila si kurz, aby lépe rozuměla podkladům od účetních

Služby Centra využila například Jana Příhodová. „Pracuji již dlouhé roky v rodinné firmě jako vedoucí kanceláře. Účetnictví nám dělá firma včetně daňového poradenství, takže jsem se jím nemusela vážně zabývat. Pravdou ale je, že jsem všem informacím, které mi poskytla účetní firma, nerozuměla a mnoho účetních výstupů mi nedávalo smysl. Proto jsem se rozhodla, že se pokusím proniknout do tajů účetnictví a objednala jsem si kurz Účetnictví pro začátečníky. Nejsem fanoušek čísel, ale školení mi dalo opravdu hodně informací, moc mi pomohlo v práci a díky skvělému přístupu kolektivu Centra služeb jsem se rozhodla, že budu ve vzdělávání pokračovat."

Reklama

Výběr článků

Načítám