Hlavní obsah

Dojíždění do práce prý škodí zdraví, Češi mu věnují nejvýš 90 minut denně

Právo, Petr Kotek

Češi stále neradi dojíždějí za prací na větší vzdálenost. Je jim líto času i peněz. Navíc to podle některých výzkumů ani není zdravé. Déle než 90 minut stráví každodenně dojížděním do zaměstnání jen 11 % obyvatel České republiky, zatímco ve světě je to kolem 20 %. Průměrné náklady na cesty za prací představují ve světě 10 % ze mzdy, v Česku jen čtyři procenta. Vyplývá to z údajů společnosti Regus.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dojíždění do práce jsou Češi ochotni obětovat maximálně 90 minut denně.

Článek

Lékařské výzkumy potvrzují, že stres způsobený dojížděním může být zodpovědný za zvýšený krevní tlak, zdravotní problémy týkající se svalů a kostí, zvýšené podráždění a negativní dopad na pracovní výkon.

„Rozumné podniky zavádějí do svých pracovních prostředí více flexibility a hledají kancelářská řešení, která jejich zaměstnancům umožní pracovat blíže k domovům, aby se tak vypořádaly s ničivým dopadem dojíždění na zdraví a motivaci svých zaměstnanců,“ uvádí Garry Gürtler, viceprezident pro střední a východní Evropu společnosti Regus.

„Práce z domova a pružná pracovní doba mohou poskytnout nezbytnou pauzu v každodenním dojíždění a zároveň se promítnou do úspor za kancelářské prostory a údržbu,“ dodává.

Jak jezdí Češi za prací
Celosvětově jsou nejpopulárnějším dopravním prostředkem pro dojíždění automobily (64 %). V České republice je používání auta rozšířeno o něco méně (59 %).
Dalšími často používanými dopravními prostředky jsou metro (13 %), spolujízda (7 %) a pěší docházka do práce (7 %). Nejméně populárním dopravním prostředkem je v České republice jednostopé vozidlo s pouhým jedním procentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám