Hlavní obsah

Na Vysočině se mohou školit na jinou práci nezaměstnané matky

– Jihlava

Jihlavský úřad práce zahajuje rekvalifikační projekt Kariéra s dítětem, který je určen nezaměstnaným matkám pečujícím o děti. Při přípravě projektu bylo takových žen v kraji přes 2200. "Nové místo hledají obtížněji, protože často nemohou přijmout časově náročnou pracovní nabídku," řekla mluvčí úřadu Jarmila Klejzarová. Nový projekt by měl pomoci 400 ženám. Školit se mohou například v účetnictví, základech podnikání, obsluze počítače a pro práci ve službách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Ženy pečující o děti do 15 let věku jsou v zákoně o zaměstnanosti definovány jako takzvaná riziková skupina," uvedla mluvčí. V kraji se matky mohly účastnit rekvalifikací i dříve, ale projekt "na míru" byl pro ně vytvořen poprvé. "Rekvalifikační kurzy směřují k činnostem, které ženy nejčastěji požadují," doplnila Klejzarová. Pro účastnice může být zajištěno i hlídání dětí.

Projekt bude stát kolem 26 miliónů korun, dotuje ho Evropský sociální fond. Potrvá do konce roku 2012. Jeho součástí jsou i motivační programy, poradenství a možnost poskytnutí podpory zaměstnavatelům na 50 nových pracovních míst pro absolventky kurzů.

Kvůli hospodářské krizi stoupla na Vysočině od jara 2008 nezaměstnanost přibližně na dvojnásobek. Koncem letošního června hledalo nové místo 23 400 lidí a míra nezaměstnanosti činila 8,6 procenta. Mezi nezaměstnanými bylo celkem kolem 12 000 žen.

Na rizikové skupiny uchazečů o práci jsou v kraji zaměřeny i další rekvalifikační projekty. Práci si kromě matek s menšími dětmi obtížně hledají například lidé se zdravotním postižením, osoby starší 50 let, ale také mladí lidé do 20 let. Naděje na nové pracovní uplatnění je nižší i u dlouhodobě nezaměstnaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám