Hlavní obsah

Policie: Část železářů z Hrádku údajně pobírala nezákonně podporu a mzdu

Hrádek

Rokycanští kriminalisté vyšetřují skupinu zhruba 90 dělníků ze Železáren Hrádek, kteří čelí podezření z toho, že zhruba po tři loňské měsíce pobírali neoprávněně podporu od úřadu práce. Kromě podpory údajně dostávali z podniku peníze na dohodu o provedení práce. Některé dohody navíc nebyly napsány na konkrétního pracovníka, ale na jeho příbuzné, někdy pobíral jeden pracovník peníze na více uzavřených dohod.

Článek

Podle vyjádření vlastnické skupiny Z-group, které ČTK zaslal mediální zástupce Jakub Salát, část zaměstnanců musela kvůli velkému propadu zakázek na dobu jednoho až dvou měsíců ukončit pracovní poměr a vstoupila do evidence úřadu práce. "Po tuto dobu konali v železárnách pouze práce za odměnu nezbavující je nároku na výplatu podpory v nezaměstnanosti," dodal. Podle informací ČTK už manažeři, kteří problému nezabránili, v podniku nepracují.

Může to být podvod

"Zaměstnanci měli ukončit pracovní poměr, pobírali podporu a k tomu vykonávali další kolidující činnost, kterou ale úřadu práce zamlčeli. Věc je stále v prověřování," vysvětlila mluvčí rokycanských policistů Jana Tomková. Podle ní už provedli kriminalisté desítky výslechů, které budou pokračovat dále. Pokud se podezření potvrdí, budou věc kvalifikovat jako trestný čin podvodu.

Podnět zaslali úřadu práce dva bývalí zaměstnanci, s nimiž údajně podnik dohodu o provedení práce odmítl uzavřít. "Okamžitě jsme to začali spolu s inspektorátem práce a policií řešit. Nezaměstnaní ale od nás do týdne odešli a zhruba 80 z 90 získalo znovu pracovní poměr už v září," uvedl zástupce ředitele úřadu práce v Rokycanech Jan Koranda. Podle něj měli přitom tito lidé podle dohody se zaměstnavatelem začít pracovat na trvalý pracovní poměr až o měsíc později. Podle Korandy trvalo vyplácení podpory a mzdy zhruba dva až tři měsíce.

Babička v železárnách nepracovala

Podezření úřadu práce vychází z toho, že pracovníci měli uzavřené dohody na babičku nebo manželku, které práci nevykonávaly. Údajně také některé docházkové listy byly evidovány na jiná jména.

"Předali jsme policii seznamy lidí. Oni mohou prověřovat i rodinné příslušníky," uvedl Koranda. Trestně postiženi podle něj mohou být zřejmě jen uchazeči, u nichž se podvod prokáže. Podnik by mohl být trestně odpovědný, pokud by šlo o skrytý pracovní poměr a kdyby se prokázalo, že krátil odvody státu.

V průměru dostávali lidé podporu 10 000 korun měsíčně. "Pokud ji získali podvodně, když pracovali, tak nad 5000 korun už je to trestný čin. Například, pokud někdo pracoval na dvě nebo více dohod a na své rodinné příslušníky, tak se jednalo o podvod," vysvětlil Koranda.

K podpoře výdělek jen 3999 korun

Úřad předal policii podezření z podvodu loni v září. Šlo o zhruba 90 zaměstnanců, kteří dočasně odešli z firmy a měli dohodu o provedení práce. Podle zákona si na ní mohou nezaměstnaní vydělat k podpoře pouze do 3999 korun měsíčně a odpracovat do 150 hodin za rok.

Železárny Hrádek s více než 400 zaměstnanci se kvůli krizi dostaly do problémů s odbytem počátkem minulého roku. Objem zakázek se snížil o polovinu. "Podnik přestával být schopen přidělovat svým zaměstnancům práci, peněz pro výplatu náhrad mezd se mu přestalo dostávat," vysvětlil Salát. Pokud by podle něj nebyli lidé na přechodnou dobu propuštěni, "s největší pravděpodobností by nešlo zabránit úplnému zastavení výroby a propuštění všech zaměstnanců," ztrátě pracovních perspektiv, nárůstu dlouhodobé nezaměstnanosti a zatížení státního rozpočtu výplatami podpor, bez daňových a pojistných plateb ze strany firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám