Hlavní obsah

Pracovní morálka Čechů se zlepšuje. Na webu proflákají o půlhodinu méně

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní morálka Čechů se zlepšuje. Nic jiného jim nezbývá, pokud si chtějí i v době krize udržet zaměstnání. Zaměstnavatelé se totiž začali více zajímat, zda zaměstnanci pracují, nebo hrají na počítači.

Článek

Do boje proti flákačům firmy masivně nasadily software monitorující pracovní činnost a mimopracovní aktivity zaměstnanců oproti loňsku klesly o půlhodinu denně. Vyplývá z průzkumu technologické společnosti truconneXion.

Data vycházejí z pravidelné meziroční analýzy statistických dat z nasazení 700 tisíc licencí specializovaného softwaru AuditPro, výsledky zohledňují celkový průměrný čas, po který pracovníci využívají firemní počítače a jejich aplikace.

Stále zbývá hodina denně

„Mimopracovní aktivity zaměstnanců se meziročně snížily o půlhodinu denně,“ vyčíslil Robert Kleiner, člen představenstva společnosti truconneXion, která pomáhá firmám monitorovat, jak pracovníci využívají výpočetní techniku. „Lidem v práci však stále zbývá jedna hodina denně, kterou na firemních počítačích věnují zábavě a vyřizování soukromých záležitostí,“ dodal Kleiner.

Zatímco četnost činností, jako je vyřizování soukromých e-mailů, bankovních transakcí či sledování erotického obsahu v pracovní době, je víceméně konstantní nebo u nich došlo během roku jen k nepatrnému posunu, podíl práce vzrostl na úkor zábavy poměrně výrazně. Tabulka

Strašák nezaměstnanosti zafungoval

Už loni zaměstnavatelé výrazně zintenzívnili sledování toho, jak zaměstnanci tráví čas u počítače. Podle Kleinera tři čtvrtiny firem v dnešní době využívají nástroje softwarového auditu pravidelně několikrát týdně ke sledování efektivity svých zaměstnanců. To nutně muselo vést k reakci i na straně zaměstnanců.

„Z našich statistik vyplývá, že se během jednoho roku významně zvýšila informovanost zaměstnanců. Jsou si daleko více než předtím vědomi, že mohou přijít o práci. Proto si dávají větší pozor. Odklon od mimopracovních činností v jejich řadách často způsobí už samotná zpráva, že se jejich efektivita práce může stát objektem monitoringu ze strany zaměstnavatele,“ říká Kleiner.

Trocha hraní občas neškodí

Psycholog Jiří Šimonek ze společnosti DAP Services, která se zabývá motivací zaměstnanců, se domnívá, že soukromý internet v práci obecně výkonnost nesnižuje. Nejde však dohromady s určitými profesemi, jež jsou postavené na čistě „tabulkové“ administrativě. „Internet nabourává intenzivní využití pracovního času tam, kde se po zaměstnanci přímo ,nechce‛, aby byl tvořivý, ale jen automaticky plnil předem danou povinnost,“ upozorňuje Šimonek.

Psycholog zároveň potvrzuje na základě své praxe, že zaměstnanci by měli mít možnost vyřídit si na firemním IT v rozumné míře soukromou korespondenci či příležitostně se odreagovat při hraní hry. „Pokud tento privátní čas celkově nepřekročí půl hodiny denně, neviděl bych v tom nic závadného. Naopak u některých kreativnějších profesí se může tento čas ukázat jako užitečně strávená doba relaxace či inspirace pro náročné výkony, které jsou experti nuceni odvádět,“ je přesvědčen Šimonek.

Softwarové monitorovací nástroje dokáží zjistit legální cestou, aniž by zasahovaly do soukromí a zjišťovaly konkrétní obsah komunikace, jestli si pracovník hraje, nebo pracuje. Třeba časté klikání myší v určité frekvenci prozradí hráče akční střílečky či nestandardní formát odhalí nelegální stažení filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám