Hlavní obsah

České stavební firmy se obávají škrtů ve veřejných rozpočtech a propouštění

Stavební firmy se obávají škrtů ve veřejných rozpočtech, které podle nich můžou v nejbližším období ohrozit návrat českého stavebnictví k růstu. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků ankety mezi předními stavebními podniky, který uskutečnila společnost CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika a Svazem podnikatelů ve stavebnictví.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vývoj stavebnictví v letošním roce podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše ovlivňuje nedostatek zakázek a z toho plynoucí omezení finančních prostředků na investice. "Od toho se odvíjí ekonomické důsledky pro firmy, propouštění pracovníků, mnohdy i rozpad firem a jejich odchod z trhu práce," uvedl v anketě CEEC Research šéf svazu.

Hlavní aktuální riziko vidí oslovené firmy v omezování veřejných investic. "Bez větší podpory investic do dopravní infrastruktury ze strany státu dojde v příštích letech k významnému zpomalení současného tempa výstavby, což bude mít výrazný vliv i na zaměstnanost lidí v tomto oboru," uvedl obchodní ředitel společnosti Eurovia CS Zdeněk Synáček.

Ukončení činnosti prý hrozí 20 procentům firem

"Dopad bude tvrdý a domnívám se, že bude pokračovat minimálně ještě v roce 2011-2012 a bude reálně znamenat ukončení činnosti přinejmenším 20 procent firem z tohoto sektoru," soudí generální ředitel OHL ŽS Michal Štefl. Výrazné změny očekává ve stavebnictví kvůli krizi také například generální ředitel společnosti PSJ František Vaculík.

Místopředseda představenstva stavební společnosti CGM Czech Martin Kouřil vidí ale v aktuální krizi také klady. "Krize pomáhá trh očistit o firmy, které nestaví na kvalitě a tradici, ale prostě se jen donedávna vezly na vysoké poptávce a boomu," řekl.

Ředitel strategie největší stavební společnosti v Česku Skanska Vladimír Myšička se domnívá, že řešením současné situace může být nastartování projektů PPP, tedy projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru. "Je nejvyšší čas uvést do života projekty PPP v dopravní infrastruktuře," uvedl v anketě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám