Hlavní obsah

Odborníci: Dovolená u moře uvolní od pracovního stresu a posílí imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolená u moře je příležitostí k odpočinku od pracovního stresu, ke strávení společného času s rodinou, ale i k posílení imunity. Workholici, kteří si dovolenou nedopřejí, častěji trpí civilizačními nemocemi ze stresu, jako je vysoký tlak. Podle psycholožky Marcely Slavíčkové je nyní nejlepší doba pro budování zdravé odolnosti a síly na zvládání podzimních plískanic a chmur.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nastává doba růstu naší životní síly, stejně jako růstu zemědělských plodin. Podvolme se i my růstu a splyňme s ním," nabádá Slavíčková.

Kdo se bude hýbat, kdo se může válet

Praktický lékař Jan Jelínek potvrdil, že na dovolené jde hlavně o odplavení stresu. Důležitá je podle něj volba odpočinku. Kdo má stresující zaměstnání, sedí celý den na židli a nehýbe se, měl by volit dovolenou s dostatkem pohybu. Naproti tomu člověk, který celý pracovní rok intenzivně manuálně pracuje, si o dovolené rád odpočine. Prospěje mu, když si jen tak poleží u moře.

Podle odborníků působí příznivě na dovolené u moře právě to, že člověk vypne od běžných pracovních starostí. Dobré vztahy v rodině i s přáteli spolu s pozitivním myšlením zlepšují funkci imunitního systému.

Změna jídelníčku, proplachování slanou vodou

Zdraví prospívá přímořská kuchyně typická vysokým zastoupením ryb. Ty obsahují kromě nenasycených mastných kyselin velké dávky vitaminu D. Strava přímořských národů je bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, které tělu dodají vitamin C, A, K a vitaminy skupiny B.

Plavání a potápění ve slané mořské vodě zlepší kondici a také, i když většinou nechtěně, si člověk propláchne nosní dutiny, což pomáhá v boji s nachlazením.

Sluneční paprsky a ultrafialové záření přispívají k přeměně vitaminu D na aktivní formu. Podle výzkumu amerických vědců dává už dvacet minut na slunečním světle skvělou ochranu před nachlazením a chřipkou.

Slavíčková doporučila v horkých dnech zmírnit tělesnou aktivitu, zpomalit a nevystavovat se přímému slunci v době od 11:00 do 17:00. Důležité je dostatečně pít a lehce a málo jíst. "Stačí sledovat, jak se cítím, a tomu podřizovat své chování. Dovolme si, na co máme chuť a co nás těší," shrnula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám