Hlavní obsah

Na Vysočině se mohu školit na jinou práci i lidé ve výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Na Vysočině se mohou školit pro jinou práci pracovníci z firem postižených krizí. Zatímco dosud se rekvalifikační kurzy úřadů práce v kraji týkaly nezaměstnaných lidí, nedávno zahájený projekt Restart nabízí pomoc už pracovníkům ve výpovědní době.

Článek

"Do konce příštího roku by se v něm mělo vystřídat asi 1000 lidí," sdělila mluvčí jihlavského úřadu práce Jarmila Klejzarová. Náklady na projekt převýší 62 miliónů korun.

První projekt zaměřený na lidi ve výpovědi

"Je to první projekt zaměřený na lidi ve výpovědi," uvedla Klejzarová. Restart je určen hromadně propouštěným zaměstnancům, pracovníkům, kteří dostali výpověď kvůli organizačním změnám ve firmě, a těm, kteří odcházejí ze zaměstnání sami, protože jim nebyla vyplácena mzda. Pokud firmy umožní svým pracovníkům účast v projektu, mohou dostat určitou kompenzaci na jejich mzdy po dobu školení.

Výuku a poradenství v tomto projektu by mohli využít například pracovníci masokombinátu Kostelecké uzeniny. Společnost v minulém měsíci oznámila, že v Kostelci zavře porážku drůbeže a ve dvou vlnách propustí asi 300 lidí.

Nezaměstnanost v kraji se zdvojnásobila

Kvůli hospodářské krizi stoupla v kraji nezaměstnanost přibližně na dvojnásobek. Koncem letošního května hledalo nové místo 24 159 lidí a míra nezaměstnanosti činila 8,9 procenta. V květnu 2008 nemělo na Vysočině práci jen 12 500 osob. Podle statistik se situace v průmyslu letos o něco zlepšila, odbory ale stále varují před dalším propouštěním. Některé podniky by se podle odborářů mohly dostat do problémů přes léto, kdy bývá méně zakázek i v běžných letech.

Kvůli vysoké nezaměstnanosti stoupá i počet lidí, kteří jsou ochotni přejít k jiné profesi. Na Jihlavsku se v roce 2008 zúčastnilo rekvalifikačních kurzů 310 nezaměstnaných, o rok později 453. Letos budou počty asi ještě vyšší; zatím se vzdělávalo nebo ještě vzdělává 328 osob. Větší objem rekvalifikačních kurzů je podle Klejzarové možný i díky dotacím z Evropského sociálního fondu. Naopak limitujícím faktorem je přetrvávající nedostatek pracovních nabídek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám