Hlavní obsah

Na webu evropských notářů najdete rady, jak na mezinárodní dědické řízení

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stane, když zemře Holanďan, který vlastnil apartmán na Lipně? Uplatní se na jeho majetek nizozemské, nebo české zákony o dědictví? Aby se v podobných otázkách dokázal orientovat i laik, zprovoznila Rada notářů Evropské unie za podpory Evropské komise internetové stránky www.successions-europe.eu, které fungují ve 22 jazycích EU a v chorvatštině.

Článek

Přibližně devět miliónů Evropanů žije mimo svou vlast. Využívají tak jednoho ze svých základních práv na volný pohyb. Každý rok má v Evropské unii mezinárodní povahu zhruba 450 000 případů dědictví v souhrnné hodnotě přes 120 miliard EUR. Jakožto majitelé domů a bankovních účtů se rodiny dostávají do styku s různými pravidly o příslušných orgánech a použitelném právu ve 27 členských státech EU.

„Pro občany, kteří využívají svého práva žít v jiném členském státě, není lehké zjistit, právem kterého státu se řídí dědické záležitosti. Tyto internetové stránky umožní, aby občané byli lépe informováni a přijímali rozhodnutí se znalostí věci," uvedla místopředsedkyně Evropské Komise Viviane Redingová, komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství.

Internetové stránky obsahují odpovědi na hlavní otázky související s dědictvím. Občané na nich mohou například zjistit, jaký orgán by byl příslušný v jejich případě a právo kterého státu by použil, zda je možné zvolit si použitelné právo a kdo by byli dědici. Pro právníky budou k dispozici rovněž podrobné studie o dědickém právu v angličtině, francouzštině a němčině.

Celkové náklady projektu činí téměř 280 000 EUR a Komise na něj přispěla částkou 158 400 EUR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám