Hlavní obsah

Angličtinou se chlubí půlka uchazečů o práci, požaduje ji ale 69 % zaměstnavatelů

Právo, ťas

Více než polovina uchazečů o práci v životopisech uvádí, že ovládá anglický jazyk. Nejvíce lidí přitom tvrdí, že anglicky umí na úrovni mírně pokročilý (18 %) nebo že ovládá alespoň základy angličtiny (rovněž 18 %). Angličtinu na aktivní úrovni uvádí v životopisu pouze 14 % všech uchazečů o práci. Ve svých požadavcích na profil budoucích zaměstnanců ji má 69 % zaměstnavatelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z poznatků společnosti Profesia, která v Česku, na Slovensku a v Maďarsku provozuje internetové pracovní portály. Angličtina - i když na různých úrovních - patří přitom k nejčastějším jazykovým aktivům, jimiž se uchazeči o práci chlubí. Po angličtině následuje němčina.

Česko, Slovensko, Maďarsko: nejrozšířenější je znalost angličtiny, následuje němčina

Znalost angličtiny a němčiny je nejrozšířenější ve všech třech zemích, kde společnost Profesia působí. „V České republice aktivní znalost německého jazyka v životopisu deklaruje 39 procent uchazečů o práci. U německého jazyka, stejně jako u angličtiny, ale nejvíce lidí ovládá jen základy. Začátečníci tvoří přes polovinu těch, kteří znalost německého jazyka deklarují,“ uvádí Lucia Burianová, PR manažerka společnosti.

V České republice, v Maďarsku i na Slovensku je třetím nejrozšířenějším cizím jazykem ruština, jejíž znalost uvádějí zejména starší uchazeči o práci. Ze srovnání komplexních údajů v nabídkách práce s podmínkou cizího jazyka a údajů o uchazečích se znalostí jazyka za rok 2009 vyplývá, že na trhu je značný nepoměr zejména mezi nabídkou uchazečů a zájmem zaměstnavatelů u ruského i německého jazyka.

O němčinu a ruštinu nemají firmy příliš zájem

„Z uvedených údajů vyplývá, že 69 procent zaměstnavatelů v České republice požaduje znalost anglického jazyka, firmy naopak prakticky vůbec nenárokují znalost ruštiny. Podobný nesoulad je i mezi znalostí němčiny, která je až nečekaně vysoká ve všech třech srovnávaných zemích, a faktem, že tento jazyk zaměstnavatelé požadují jen v sedmině případů," říká Burianová.

Francouzštinu ovládají ve všech třech zemích přibližně čtyři procenta lidí hledajících zaměstnání. Její znalost uchazeči o zaměstnání je však podle počtu nabídek práce s podmínkou francouzštiny dostačující.

Reklama

Výběr článků

Načítám