Hlavní obsah

Na provozu počítačů lze ušetřit stovky i statisíce korun. Ve firmě stejně jako doma

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech se z počítače stává energetický otesánek, tvrdí odborníci. A přidávají další poučky - například o tom, že se vyplatí počítače na noc vypínat nebo nahradit ty stolní přenosnými. Celkem se tak dá ve firmě, která používá stovku pracovních stanic, ročně ušetřit - nebo také zbytečně utratit - až 130 tisíc korun.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

I pro tuzemské firmy platí globální pravidlo: účet za energie pro ně představuje jednu ze tří největších výdajových položek, která navíc rok od roku roste zhruba o 10 %. Cesta, jak trend obrátit a platit za elektřinu výrazně méně, vede přes „zelené“ informační technologie. České společnosti však energeticky úsporným technologiím dosud nepřišly na chuť. Vyžadovalo by to od nich totiž pravidelnou obměnu počítačového parku.

„Podle našich zkušeností jsou náklady na energie v řadě společností třetí nejvýznamnější výdajovou položkou po přímých nákladech souvisejících s výrobní činností a mzdách,“ říká Petr Plecháček, manažer IT poradenství a řízení technologických rizik ve společnosti Ernst & Young Česká republika.

„U tradičních oblastí, kde bývá snahou snižovat náklady, firmy šetřit už o mnoho více nemohou, aniž by to mělo negativní dopad na zaměstnance či zákazníky. Zato oblast energií stále představuje nejschůdnější cestu, jak významně ušetřit, případně zvýšit svou konkurenceschopnost. Nasazením nových a moderních technologií, zejména těch považovaných za ‚zelené‘, tedy ohleduplné k životnímu prostředí, lze velmi úspěšně racionalizovat firemní náklady,“ dodal Petr Plecháček.

Stolní počítač „sežere“ ročně tisícovku, notebook jen 400 korun

Společnost Wipro ve své letošní analýze  uvádí tři konkrétní kroky, které v souladu se „zelenými“ trendy v IT mohou snížit účty za elektřinu o desítky procent. Prvním je výměna stolního počítače za přenosný. Roční energetickou spotřebu nového stolního počítače odhaduje Wipro v přepočtu na lokální ceny energií na 1000 Kč, zatímco za notebook firma zaplatí pouze 400 Kč.

Procesor z roku 2005 připraví firmu ročně o 800 Kč, domácnost dokonce o 1300 korun

Druhým krokem je výměna procesorů. Výměna běžného procesoru z roku 2005 Intel Pentium za novější Intel Core může ročně uspořit 300 KWh. Pokud by firmy přešly na nejnovější modely procesoru s grafickým jádrem přímo na čipu, bude úspora ještě vyšší.

„Toto množství energie může představovat přibližně 40 % celkové spotřeby stolního počítače, podle aktuálních firemních tarifů elektřiny na jednom počítači tuzemská firma ročně ušetří zhruba 800 Kč. Může to být zajímavé i pro domácnosti, které platí za elektřinu vyšší cenu než firmy, v jejich případě tato úspora činí přibližně 1300 Kč,“ komentuje výsledky analýzy Evžen Pavlovský, obchodní manažer společnosti Intel.

Výpočetní technika v řadě firem patří do muzea

Podle společnosti Intel jsou tyto kalkulace společnosti Wipro ještě poměrně konzervativní a výpočetní technika je u řady českých firem zpravidla mnohem zastaralejší. „Čím vysloužilejší model, tím vyšší spotřeba energie,“ dodal Pavlovský. „Výrobci počítačových technologií doporučují zachovat tříletý cyklus obměny firemního hardwaru. Jedině tak si firma uchová optimální poměr mezi výkonem a cenou zařízení,“ dodává.

Podle studie provedené v Německu se mohou již během devíti měsíců vrátit například náklady na nákup nových serverů. „V Německu bylo v roce 2005 postaveno 343 407 serverů. Pokud by se obměnily všechny servery s jednojádrovými procesory Intel Xeon z roku 2005 za nejnovější procesory této generace, vrátila by se firmám tato investice během devíti měsíců,“ vysvětluje Pavlovský.

Jak snížit účet za energie na provoz ITRoční úspora
výměna stolního počítače za notebook600 Kč
nákup nového procesoru800 Kč (firma)1300 Kč (domácnost)
vypínání stolního počítače na noc500 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám