Hlavní obsah

Výroba serverů pro HP zaměstná v kutnohorském Foxconnu 700 lidí

Kutná Hora

Společnost Hewlett-Packard (HP) si nechá v kutnohorském závodě Foxconnu vyrábět servery a datová úložiště. Závod kvůli tomu přijme 700 lidí, z nichž většinu budou tvořit zaměstnanci Foxconnu. Vedení HP o tom informovalo na včerejší tiskové konferenci. Výši investice nesdělilo s tím, že jde o záležitost Foxconnu.

Článek

Generální ředitel HP Jan Kameníček řekl, že kutnohorský závod bude moci ročně vyrobit až milión průmyslově standardizovaných serverů, což je celková produkce Foxconnu v Česku v uplynulých třech letech. Nový závod bude pokrývat poptávku celé Evropy, Středního východu a Afriky. Výroba v Kutné Hoře byla zahájena v květnu a bude nabíhat postupně tak, aby od příštího roku jela v plném rozsahu.

Žádná montovna, ale výroba s vysokou přidanou hodnotou

Podle Kameníčka nebude kutnohorský závod pouhou "montovnou", ale bude produkovat zboží s vyšší přidanou hodnotou. Znamená to také vyšší nároky na zaměstnance. Podmínkou je, aby měli střední vzdělání technického směru, uměli dobře anglicky a rozuměli počítačům. "Zaměstnanci se musí hodně proškolit, není proto možná velká migrace," dodal. V současnosti podle něj už Foxconn přijal 300 až 400 lidí, kteří procházejí školením. Hodně využívá také externích agentur.

Standardní konfigurace i stroje na zakázku

V Kutné Hoře se budou vyrábět jak servery se standardní konfigurací, tak i zákaznicky optimalizované stroje stavěné na zakázku, uvedli zástupci firmy. Podle ředitele divize Pavla Klimuškuna patří v Evropě, Africe a na Středním východě v současnosti HP 38procentní podíl trhu.

Foxconn je dlouholetým partnerem HP a dosud vyráběl zařízení pro HP ve svém pardubickém závodě. Vyrábí tam pracovní stanice, počítače a notebooky určené pro použití v podnikovém sektoru.

Podle Kameníčka v posledních deseti letech Foxconn vyrobil pro HP 30 miliónů počítačů, zhruba milión notebooků, milión serverů a 20 miliónů kusů počítačového příslušenství. Loňské tržby Foxxconu CZ podle žebříčku 100 nejvýznamnějších firem ČR, který nedávno zveřejnilo Sdružení Czech Top 100, byly 84 miliardy Kč, což ho zařadilo na páté místo. Byl také druhým největším exportérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám