Hlavní obsah

Kvůli velké poptávce firem vznikla na Domažlicku svářečská škola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horšovský Týn

Svářečskou školu, reagující na velkou poptávku po řemeslnících se svářečským průkazem, otevřela Střední odborná škola a SOU v Horšovském Týně. Jde o jediné zařízení na Domažlicku, kde strojírenské podniky, zejména německé filiálky, požadují desítky pracovníků s touto dovedností.

Článek

Od září bude škola vychovávat 60 učňů ročně a dále rekvalifikovat desítky lidí pro úřad práce. Uvedl to Václav Švarc, ředitel čtvrté největší střední školy v Plzeňském kraji, jejíž žáci si pracoviště sami vybudovali.

Obor se zdokonaluje, vznikají i robotizovaná pracoviště

"Poptávka potrvá. Obor se zdokonaluje, vznikají robotizovaná pracoviště," dodal ředitel úřadu práce Zdeněk Písařík. Spojování kovových dílů bude podle něj stále potřeba. Absolventy budou hodně využívat také zemědělské podniky i malé firmy. "Zájem o opraváře zemědělských strojů a automechaniky je velký," uvedl Švarc. Zájem o kovodělníky mají hlavně velké podniky - EvoBus Holýšov, Kdynium a Elitex Kdyně.

Na Domažlicku byla dlouho podobná škola v SVA Holýšov, která zkrachovala, a učňové museli dojíždět za své do Plzně. Nová škola chce rekvalifikovat nezaměstnané na svářeče, ti ale musí úspěšně projít výběrovým řízením. Úřad práce v Domažlicích dále počítá s tím, že si tam budou moci zájemci rozšířit svářečský průkaz na celou EU, což jim od letoška plně hradí z programu aktivní politiky zaměstnanosti.

Zajímavé povolání, velká poptávka, více peněz

"Jde o zajímavé povolání, kde také díky velké poptávce dávají firmy více peněz," řekl krajský radní Jiří Struček. Škola vznikla svépomocí. Kraj dal 500 000 korun na svářečskou soupravu, zbytek vybavení a materiál koupila škola výhodně od konkurzního správce SVA.

Děti si pod dohledem stavbu projektovaly, vyřídily si všechna povolení a stavěly; jde už o jejich třetí projekt. Dílny vzniklé ze zchátralé budovy díky tomu vyšly na 1,2 miliónu Kč, čtyřikrát méně oproti ceně stavebních firem. Letos chce škola dokončit vzdělávací centrum za 21 miliónů korun na školním statku v Horšově. Největší střední škola mimo Plzeň se 720 žáky je založená na spolupráci všech oborů. Kuchaři a žáci ekonomických oborů například prodávají své zboží ve dvou prodejnách.

Kraj podporuje technické obory

Kraj vydal letos milión korun na podporu technických oborů, letos 16 základním školám na jejich 41 projektů. Dalších několik set tisíc korun šlo na ceny v soutěži Řemeslo má zlaté dno. Letos se přihlásily rukodělné výrobky z více než 30 škol. Plzeňský kraj spravuje 51 středních škol, z toho přes polovinu odborných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám