Hlavní obsah

Hutě mají obavy o svou budoucnost, masivně proto podporují školy

Ostrava

Největší tuzemské hutě, ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny, mají obavy o svou budoucnost kvůli nedostatku nových kvalifikovaných pracovníků v oboru hutnictví. Do škol totiž nastupuje stále méně žáků, kteří o toto odvětví jeví zájem.

Článek

Například na Střední průmyslové škole ve Frýdku-Místku letos v prvním ročníku oboru hutnictví studuje pouze osm studentů. Hutě se proto snaží střední a vysoké školy s hutnickými obory finančně podporovat, přímo studentům například nabízejí stipendia.

"Opravdu je dneska těžké najít kvalifikované zaměstnance, proto teď začínáme masivněji podporovat střední školy. Například na koksovně sice máme dostatek lidí, ale je otázkou několika let, než začnou odcházet do důchodu. Pak by mohl nastat velký problém," uvedla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. Firma proto nyní předala finanční dary dvěma středním školám, pro další dvě školy je připravuje.

Druhá největší tuzemská huť, Třinecké železárny, již loni založila vlastní střední školu. Instituce s více než 700 studenty vznikla převzetím střední školy v Třinci-Kanadě na Frýdecko-Místecku.

Situaci nezlepšilo ani propouštění

Situaci v některých hutnických oborech nezlepšilo ani masivní propouštění kvůli dopadům hospodářské krize. "V koksovnách a podobných zařízeních musíme mít hodně specializované lidi," upozornila mluvčí ArcelorMittal. Firma nemá vlastní střední školu jako Třinecké železárny, proto je podporuje finančními dary. Střední průmyslová škola ve Frýdku-Místku dostala 0,5 milionu korun, šek v hodnotě 430.000 korun předala Vítkovické střední průmyslové škole. "Není to jen dar, je to naše investice do budoucích zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava," řekl generální ředitel hutní společnosti Augustine Kochuparampil.

Severomoravské hutě a společnost OKK Koksovny navíc společně podpořily na Střední průmyslové škole ve Frýdku-Místku vznik nové specializace se zaměřením na koksárenství v oboru hutnictví.

Podpora i pro vysoké školy

Podpora společnosti ArcelorMittal Ostrava směřuje i vysokým školám, v minulých dnech věnovala 2,3 milionu korun Vysoké škole báňské-TUO. Školy ze získaných peněz především modernizují učebny. "Hutní výroba má v regionu tradičně silné postavení, proto je nutné myslet na budoucnost. Pro ArcelorMittal Ostrava i naše dceřiné společnosti je důležité, aby pokračovala kvalitní příprava žáků hutních a strojních oborů," dodal personální ředitel ArcelorMittal Ostrava Ctirad Lolek.

O skutečnosti, že je nutné vrátit technickým oborům prestiž, je přesvědčena i náměstkyně hejtmana Věra Palková. "Tyto obory nyní nejsou populární. Náš region je průmyslovou oblastí a potřebuje vychovávat zaměstnance pro průmyslové firmy. Nesmírně si proto cením spolupráce mezi školou a podniky, protože jedině tak mohou studenti posléze uspět v praxi," řekla Palková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám