Hlavní obsah

Průzkum: Pracovních míst přibude, ale ne všude. K výjimkám patří stavebnictví

Právo, Petr Kotek

Průmyslová výroba roste, nezaměstnanost klesá. Už i populární analytici, kteří se donedávna nejvíc obávali, aby je někdo neobvinil z předčasného optimismu, si občas dovolí úsměv před televizní kamerou.

Článek

Průmyslová výroba v dubnu zrychlila meziroční růst na 10,9 procenta po březnovém růstu o 10,2 procenta. Nezaměstnanost klesla už potřetí za sebou až na květnových 8,7 procenta. Všechno nasvědčuje tomu, že česká ekonomika znovu chytá dech.

Po čase opět pozitivní index

„Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce pro 3. čtvrtletí 2010 přinášejí některé pozitivní signály, nicméně oživení na trhu práce se zatím projevuje pouze v některých sektorech. Zvýšení náborů pozorujeme především v obchodním sektoru, zemědělství nebo průmyslu. Pesimistický výhled zatím přetrvává hlavně v sektoru služby podnikům,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Index zjednodušeně řečeno zrcadlí, kolik procent zaměstnavatelů se v příštím kvartálu chystá lidi nabírat a kolik propouštět. Rozdíl mezi těmito dvěma veličinami poskytuje výsledné číslo s kladným nebo záporným znaménkem. Aktuální index má hodnotu +1, pro minulé čtvrtletí platil údaj –5.

Na stavbách pokles trvá

Mezi odvětví, která si na skutečné oživení, a tedy i širší nabídku pracovních příležitostí ještě počkají, patří stavebnictví. I podle průzkumu společnosti Manpower bude v příštím čtvrtletí víc zaměstnavatelů v oboru propouštět než nabírat. Čistý index trhu práce má pro české stavebnictví na červenec až září hodnotu –3, a to navzdory tradičnímu sezónnímu oživení.

Při bližším pohledu to vlastně není nic divného. Česká ekonomika je orientovaná na export, všechno se ale vyvážet nedá. Zatímco české auto – ať už poskládané z německých nebo korejských dílů – koupí rádi v podstatě všude, české domy, kanceláře nebo silnice se na export příliš nehodí. A pokud česká stavební firma získá zakázku v zahraničí, najme obvykle vysoké procento místních pracovníků.

Podle údajů Českého statistického úřadu klesla letos v dubnu stavební produkce v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 15,3 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 3,6 % méně stavebních povolení. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v dubnu 2010 meziročně snížil o 4,3 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o 1,3 %.

A ještě jeden přinejmenším neveselý údaj: z 306 insolvenčních návrhů podaných letos v květnu na firmy a fyzické osoby-podnikatele se jich 15 týká firem podnikajících v oblasti stavebnictví.

I v krizi se dá hospodařit se ziskem

Propad pocítily i úspěšné stavební firmy. Například liberecká skupina S group nedávno ohlásila, že ve finančním období od 1. dubna 2009 do konce března 2010 poklesly tržby firem, které sdružuje, o 15 procent na 4,25 miliardy korun. „I to ale znamená hrubý zisk 240 miliónů korun,“ upozornil mluvčí skupiny Ondřej Paclt.

„Obrat klesl zejména v pozemním stavitelství,“ upřesňuje generální ředitel S group Martin Borovička. Skupina se ale podle něj už před dvěma lety přeorientovala i na vodohospodářské a silniční projekty, které úbytek zakázek v pozemním stavitelství vyvážily.

Vlajková loď skupiny, stavební firma Syner, se navíc pyšní produktivitou práce, jaká je v českém stavebnictví nevídaná. Zatímco republikový průměr je 2,3 miliónu na zaměstnance, produktivita v Syneru činí 14,1 miliónu na stavaře.

Co brzdí obor

Zástupci podnikatelů ve stavebnictví shrnuli jeho největší problémy na nedávném Žofínském fóru. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše potřebuje víc peněz, méně byrokracie a zprůhlednění veřejných zakázek.

Než se v tomto směru situace zlepší, nevrátí se zřejmě české stavebnictví na seznam oborů, které si zaslouží přívlastek „perspektivní“. Svědčí o tom i počty čerstvě vyučených stavařů, kteří marně hledají práci v tomto odvětví. Podle studie, kterou vydal Národní ústav odborného vzdělávání, je jich přes dvacet procent.

„Stavebnictví přitom patří navzdory krizi k odvětvím, v nichž zkušení řemeslníci nalézají uplatnění relativně snadno, ale čerstvé absolventy znevýhodňuje nedostatek praxe,“ píší autoři studie Jiří Vojtěch a Daniela Chamoutová.

Reklama

Výběr článků

Načítám