Hlavní obsah

Kde pracují nejlepší čeští pekaři? Soutěž chlebů vyhráli Písečtí a Ličenští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně Merkur v Písku. Rozhodla o tom včera v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii Nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy Beas Lično z Královéhradecka.

Článek

Do letošní soutěže v kategoriích Nejlepší konzumní chléb roku a Nejlepší řemeslný chléb roku přihlásili čeští pekaři 52 soutěžních vzorků. Kvalitu hodnotilo sedm nezávislých komisařů, zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří si všímali vzhledu, tvaru, objemu, kůrky, barvy, vůně, střídky a chuti chleba. Celkem se na 16. ročník tradiční pekařské akce přihlásilo 70 společností. Chléb loňského vítěze obou kategorií firma Japek z Litvínova získal pouze titul Vynikající výrobek.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR chce pro výrobce zajistit co nejširší odbyt. Začíná spolupráci s organizací Slow Food, která klade důraz na místní produkty, domácí odrůdy plodin a dávno zapomenuté recepty.

"Snažíme se o osvětu spotřebitelů, aby si mohli vybírat kvalitní výrobky a požadovali je," řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Svaz také dojednává s obchodními řetězci, aby do jejich prodejen dodávali místní výrobci. V jejich sítích by se měly prodávat i vítězné výrobky letošní soutěže pekařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám