Hlavní obsah

Veřejnou službu loni využilo jen deset procent obcí, lidé o ni neměli zájem

Veřejnou službu, tedy možnost zapojit nezaměstnané do práce pro obec, loni využilo 637 obcí z 6258, tedy zhruba deset procent. Ve 2114 obcích, což je přibližně 34 procent, ovšem žádný občan nepobírá ze systému hmotné nouze příspěvek na živobytí. Tyto obce tak na veřejnou službu nemohou nikoho využít. Důvodem malého využití byl i nezájem ze strany nezaměstnaných. Informovala o tom mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Štěpánka Filipová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce využívaly veřejné služby obce v Jihomoravském (126), Ústeckém (78) a Moravskoslezském kraji (55), naopak nejméně na Vysočině (15) a v Pardubickém kraji (17). V Praze organizovalo veřejnou službu pět městských částí z 22. Obce vytvořily v jednotlivých měsících roku 2009 od jednoho do 340 pracovních míst pro lidi v hmotné nouzi. Rekordmanem byl v tomto směru Litvínov. Průměrně v celé České republice vykonávalo veřejnou službu 11 400 lidí měsíčně.

Lidé vykonávající veřejnou službu z 95 procent udržovali čistotu ulic a veřejných prostranství. Kromě toho se v některých obcích podíleli na pomocných pracích v nemocnici, péči o seniory, práci v psím útulku, balili knihy ve veřejné knihovně či roznášeli písemnosti po městě. Také vykonávali drobné administrativní činnosti v městských organizacích, sázeli a udržovali zeleň a ovocné stromy.

U obcí, které jsou v této oblasti aktivní, se ukázalo, že by přivítaly větší finanční spoluúčast státu na organizování veřejné služby a méně administrativních a pracovněprávních požadavků. Jako důvod, proč se tento druh práce tolik nevyužívá, obce uváděly malou velikost, málo pracovníků pro zabezpečování této služby a příliš vysoké náklady. Čtyři pětiny obcí veřejnou službu provozovaly na vlastní náklady.

Ze šetření MPSV také vyplynulo, že lidé v hmotné nouzi nemají o veřejnou službu příliš zájem, nebo ji po zástupcích obcí nepožadují. A to přesto, že pro lidi v hmotné nouzi je služba příležitostí, jak si udržet vyšší příjmy. U lidí, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než šest měsíců, nedochází k poklesu této dávky na existenční minimum.

Reklama

Výběr článků

Načítám