Hlavní obsah

Na 40 000 nezaměstnaných se loni rekvalifikovalo, třetina našla novou práci

Právo, Petr Kotek

České úřady práce loni zprostředkovaly a zaplatily rekvalifikaci pro 39 831 uchazečů nebo zájemců o práci. Ti absolvovali 44 354 kurzů, někteří si jich raději vybrali víc. Díky novým znalostem a dovednostem našlo do 12 měsíců od ukončení kurzu nové pracovní uplatnění 32,3 % z nich.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na rekvalifikace jako nástroj aktivní politiky zaměstnanosti šlo v roce 2009 více než  388 miliónů korun,“ uvedla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Štěpánka Filipová. Z toho bylo téměř 269 miliónů Kč z Evropského sociálního fondu (ESF). Uskutečnilo se o 622 rekvalifikací více než v roce 2008, průměrné náklady na jednoho absolventa v jednom kurzu činily 6439 Kč.

Co ještě hradí úřady práce

Úřady práce hradí kromě nákladů na rekvalifikační kurz i výdaje účastníka spojené s absolvováním rekvalifikace. Jsou to například prokázané výdaje na jízdné, ubytování, stravné a pojištění pro případ škody způsobené uchazečem rekvalifikačnímu zařízení.

Navíc má uchazeč o zaměstnání, který se účastní rekvalifikace zabezpečované úřadem práce, nárok na podporu při rekvalifikaci. Nesmí však pobírat starobní důchod a musí mít za poslední tři roky alespoň 12 měsíců sociálního pojištění, aby dostal podporu v nezaměstnanosti. Výše podpory se stanoví procentní sazbou. Ta tvoří 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Pokud se rekvalifikuje čerstvý absolvent, má i on nárok na podporu

Mnoho mladých lidí podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti nesplňuje, protože nemá výše uvedených 12 měsíců sociálního pojištění. Pokud ale například čerstvý absolvent nastoupí do rekvalifikačního kurzu, má nárok na podporu při rekvalifikaci ve výši 0,14násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. - 3. čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku. V roce 2010 se jedná o 3205 Kč.

Nejvíce finančních prostředků na rekvalifikace využily úřady práce v Moravskoslezském (17,4 %), Jihomoravském (13,4 %) a Ústeckém (13,1 %) kraji. Dodavatele akreditovaných rekvalifikačních kurzů vybírají úřady práce na základě výběrových řízení. Průběh kurzů kontroluje nejen MPSV, ale také finanční úřady. Kontroly související s akreditací kurzů provádí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Více informací o nejčastějších kurzech a počtech účastníků v regionech najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám