Hlavní obsah

Na výplatní pásky se vrátily odměny, vzrostla i jejich průměrná výše

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl zaměstnanců, kteří nacházejí na výplatních páskách kromě základního platu i odměny, stoupl v prvním čtvrtletí 2010 o šest procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Jedinou skupinou pracovníků, která dopadla hůře než vloni, jsou pomocní zaměstnanci.

Článek

Vyplývá to z kontinuálního průzkumu mezd a platů Merces.cz, který srovnal údaje více než 80 tisíc zaměstnanců. Podle autorů průzkumu jde o první pozitivní zprávu, která byla v oblasti odměňování zaznamenána od konce roku 2008.

Pro top manažery průměrně 128 591 Kč

Finanční benefity vzrostly v prvním čtvrtletí letošního roku v porovnání se stejným obdobím minulého roku o devět procent. Průměrná výše odměn tak vyšplhala na 18 951 korun.

„Top manažeři a zaměstnanci v administrativě patří do zaměstnaneckých kategorií, ve kterých nejvíc vzrostl podíl lidí s odměnami. Podíl top manažerů s odměnami byl v letošním prvním čtvrtletí o 23 % vyšší než ve stejném období roku 2009,“ říká projektový manažer průzkumu Merces.cz Miroslav Dravecký. I když jim byly vyplaceny v průměru nižší odměny než vloni, v průměru stále dostávají roční odměny ve výši až 128 591 korun.

Za odměny se v průzkumu Merces.cz považují finanční odměny a provize vyplácené z rozhodnutí zaměstnavatele, obvykle na základě výsledků dané společnosti. „V těchto benefitech se nenacházejí třinácté platy, které jsou dohodnuté dopředu v individuální či kolektivní smlouvě,“ vysvětluje Dravecký.

Kde se berou největší odměny

Nejvyšší odměny dostali lidí pracující v oblasti telekomunikací, pojišťovnictví a informačních technologií. Vyplacené odměny rostly výrazněji lidem pracujícím ve firmách od 51 do 250 zaměstnanců. Naopak lidem ve velkých firmách nad 1000 zaměstnanců odměny o pět procent klesly.

Úroveň pozicOdměny v KčPodíl lidí s odměnami
pomocní zaměstnanci637423 %
kvalifikovaní pracovníci, zaměstnanci služeb10 76123 %
administrativní zaměstnanci15 13038 %
kvalifikovaní techničtí zaměstnanci21 23036 %
kvalifikovaní zaměstnanci netechnického zaměření17 64639 %
nižší a střední manažeři47 13739 %
vrcholoví  manažeři128 59154 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám