Hlavní obsah

Textilka Juta chystá ve Dvoře Králové navzdory krizi otevření podnikové školky

Dvůr Králové nad Labem

Největší česká textilka Juta ze Dvora Králové nad Labem chystá na září otevření vlastní mateřské školy. Sídlit bude v bývalé tovární vile, jejíž rekonstrukci Juta nyní nákladem 15 miliónů korun dokončuje. "Vlastní školkou si chce podnik udržet pracovnice, které by se kvůli nedostatku míst v městských školkách do Juty po mateřské dovolené v mnoha případech již nevrátily," řekla ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V hradeckém kraji bude Juta první firmou s vlastní klasickou mateřskou školou. V celém Česku jsou taková zařízení zatím výjimkou.

"Školka bude mít dvě oddělení pro celkem 40 dětí. Již byl zápis a zájem byl značný. Asi 20 dětí jsme museli odmítnout," řekla Čermáková. Zhruba dvě třetiny kapacity zaplní děti zaměstnanců Juty. Celkem má podnik ve dvorských závodech asi 950 pracovníků, z nichž přibližně polovinu tvoří ženy. Celý Dvůr Králové má přes 16 000 obyvatel.

Plán pochází z časů konjunktury, firma jej dodržela

Nyní rekonstruovaný objekt pro školku je nedaleko centra města a před rokem 1989 sloužil jako jesle. V posledních letech byl prázdný. "O vybudování školky firma rozhodla ještě v době růstu v roce 2008. Do stavby se pak loni pustila i přes světovou finanční krizi, zaměstnancům chtěla tento benefit nabídnout," uvedla Čermáková.

Vybudování podnikové školky přivítala starostka Edita Vaňková. Městské školky s kapacitou 435 míst jsou podle ní zcela plné. "Juta nám vytrhla trn z paty. Kdyby školku nezřídila, muselo by město postavit za deset až 14 miliónů korun přístavbu dvou oddělení pro 40 dětí u školky Slunečná," řekla. Loni radnice nákladem čtyř milionů korun zřídila jedno oddělení z bývalých jeslí pro asi 20 dětí.

Přednost mají děti zaměstnanců, zbytek kapacity je pro ostatní předškoláky

Školka Juty přednostně přijímá děti svých zaměstnanců. Zbytek kapacity zaplní ostatní dvorské děti. Výše poplatků a stravného bude podle Čermákové pro všechny stejná a bude na úrovni mateřských škol ve městě. Aktivity pořádané školkou navíc, například výuka angličtiny, hry na hudební nástroj, kroužek tance, lyžování či plavání budou placené.

Školka má postavení nestátního školského zařízení a bude čerpat státní příspěvek na jednotlivé dítě jako jiné školky v zemi. Juta přitom předpokládá, že vlastní provoz bude muset ročně dotovat zhruba jedním milionem korun. "Dotaci bude Juta dávat z čistého zisku, protože daňové zákony ji neumožňují dát do nákladů. Ze zisku se hradí i rekonstrukce budovy," uvedla Čermáková.

Jutě, která se zaměřuje na výrobu technických textilií hlavně pro stavebnictví a zemědělství, loni kvůli hospodářské krizi klesly tržby o 16 procent na 3,5 miliardy korun. Zisk by jí měl podle předběžných odhadů klesnout asi o třetinu pod 200 miliónů korun. Pro letošní rok Juta, zejména díky novým výrobkům, očekává nárůst obratu na 3,8 miliardy korun. V Česku má 14 závodů s celkem 1760 zaměstnanci.

V hradeckém kraji zatím pouze v Hradci Králové fungují dvě soukromé školky, které se však věnují speciální péči zdravotně či jinak postiženým dětem. V celém Česku vůbec první podnikovou školku klasického typu otevřel loni v září středočeský výrobce zdravotních lůžek Linet. Bere do ní děti zaměstnanců i ostatních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám