Hlavní obsah

Jablonex spěje k zániku, z 3900 pracovníků jich už zůstalo jen 80

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Jablonex Group - ještě před pár lety jeden z největších světových hráčů v oblasti skla a bižuterie, pomalu spěje ke svému konci. Spojení, pro něž se v roce 2005 rozhodly sklářské a bižuterní podniky Jablonecka, mělo posílit jejich postavení na světových trzích. Dlouho ale nevydrželo. Levná asijská bižuterie, silná koruna a hlavně neschopnost vlastníků problémy řešit, způsobily rozpad společnosti.

Článek

"Z původních zhruba 3900 zaměstnanců jich tak dnes ve firmě zůstává jen 80," uvedla finanční ředitelka Jana Hlůžová pověřená řízením firmy.

Odejít má polovina ze zbývajících pracovníků

Podle informací z Úřadu práce v Jablonci ale Jablonex před několika dny ohlásil další hromadné propouštění. "Výpověď má dostat 40 lidí," řekl mluvčí úřadu Michal Holý. Nezaměstnanost na Jablonecku přitom už dnes patří k těm vyšším. V regionu bylo na konci dubna bez práce 5470 lidí a míra nezaměstnanosti dosahovala 11,8 procenta. Hůř na tom bylo v Libereckém kraji jen Českolipsko. Úřady na Jablonecku mají pro uchazeče jen 170 volných míst, na každé tak připadá přes 32 nezaměstnaných.

"Bývalých pracovníků Jablonexu máme v evidenci přes 200, nabídnout jim můžeme jen tři volná místa," dodal Holý. Připustil ale, že podíl bývalých zaměstnanců skupiny v evidenci není tak vysoký. "Řada zaměstnanců byla ve věku kolem 50 až 60 let a odešli do předčasného důchodu, stovky lidí v minulých letech zaměstnali dodavatelé součástí pro automobilový průmysl," poznamenal Holý. Ukončení výroby v závodech Jablonexu podle něj navíc otevřelo prostor k rozvoji menším sklářským a bižuterním firmám, které propuštěným zaměstnancům skupiny také nabídly práci.

Zájem mělo 20 investorů

Jablonex Group vznikl před pěti lety spojením sklářských a bižuterních podniků, které vlastnila společnost Ornela. Před fúzí v roce 2004 zaměstnávala skupina s pětimiliardovým obratem na 4000 lidí. Společnost se základním kapitálem 42,4 miliónu ovládá a.s. MPCF Consulting (dříve Bijouterie Trading Company). Vlastní ji dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů zaniklých sklářských podniků. V roce 2008 nabídli vlastníci k prodeji 98 procent akcií, protože se nedokázali shodnout, jak firmu dál vést. Zájem o akcie mělo 20 investorů. Prodej ale zkomplikovala hospodářská krize, kvůli níž banky výrazně zpřísnily podmínky pro úvěry.

Loni se proto majitelé Jablonexu rozhodli firmu rozprodat po částech. Zastavili nerentabilní výrobu, o kterou nebyl zájem, a zaměstnance propustili. V provozu zůstala jen Česká Mincovna a závody bývalé Ornely v Desné a Zásadě, které loni v listopadu koupila Preciosa. Českou mincovnu v Jablonci koupila počátkem letošního roku česko-švýcarská společnost Monetica, jejímž většinovým akcionářem je český podnikatel Karel Zoubek, menšinu vlastní švýcarská společnost Amera.

Prázdné továrny jsou na prodej

Prázdné továrny jsou na prodej. Ty největší - v Jablonci a Železném Brodě, nabízí už od loňského srpna pražská realitní kancelář RAK. Za tři komplexy bývalé Bižuterie, Jablonexu a Železnobrodského skla požadovali majitelé původně dohromady 414 milionů korun. Krize, která významně poznamenala trh s realitami, ale není podobným prodejům nakloněna. Vlastníci museli své požadavky přehodnotit, a zájemci mají nyní možnost sami nabídnout, kolik jsou ochotni zaplatit. V Libereckém kraji je ale na prodej řada podobných továren, některé z nich hledají nové majitele už léta a stále marně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám