Hlavní obsah

Sony snížila ztrátu o víc než polovinu, pomohlo jí propouštění a zavírání továren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Čistá ztráta japonského elektronického koncernu Sony se v posledním finančním roce díky snížení nákladů a zlepšenému odbytu spotřební elektroniky snížila o více než polovinu na 40,8 miliardy jenů (8,8 miliardy Kč) z 98,9 miliardy jenů v předešlém roce. Firma předpovídá, že v novém roce do konce března 2011 vytvoří zisk 50 miliard jenů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma se již v posledním roce vrátila do provozního zisku, který dosáhl 31,8 miliardy jenů proti ztrátě 228 miliard jenů v předchozím roce. Pro tento rok Sony očekává výrazné zvýšení provozního zisku na 160 miliard jenů. Její odhad však je pod úrovní předpokladů analytiků, kteří v průměru čekají provozní výsledek asi 209 miliard jenů.

Roční tržby Sony klesly o sedm procent na 7,2 bilionu jenů. Firma očekává letos zlepšení na 7,6 bilionu, které by měly táhnout divize televizorů a fotoaparátů. Společnost v posledním roce omezovala počty zaměstnanců, uzavírala továrny a omezovala náklady na zakázky a v tomto roce čeká, že tyto kroky přinesou ovoce.

Sony má v plánu přejít letos u dosud ztrátových divizí televizorů a videoher do kladných čísel. Vedle snížení výrobních nákladů by k tomu měl přispět i očekávaný nárůst prodeje. Sony je druhým výrobcem LCD televizorů na světě za korejskou Samsung Electronics a na trhu videoherních konzol soutěží se svou PlayStation s konzolami firem Nintendo a Microsoft.

Reklama

Výběr článků

Načítám