Hlavní obsah

Robert Half:Polovina firem se obává odchodu klíčových zaměstnanců

Každá druhá firma v Česku se obává odchodu svých klíčových zaměstnanců z oblasti financí za lepší prací. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 3000 manažery a manažerkami v oboru financí a lidských zdrojů ze 13 zemí světa zpracovaného pro personální agenturu Robert Half International.

Článek

Pokud se pro firmu důležitý manažer rozhodne opustit společnost kvůli výhodnější nabídce práce, v 78 procentech případů se nynější zaměstnavatel snaží konkurovat nabídce ještě zajímavějším návrhem. O možnosti přijmout tuto protinabídku by potom uvažovalo 71 procent manažerů v ČR, naopak pouze 46 procent v Lucembursku či 50 procent v Belgii. V 82 procentech případů by byly společnosti v Česku ochotny znovu zaměstnat své bývalé pracovníky. Jde o nejvyšší podíl ze všech sledovaných zemí.

Pro Česko je charakteristický nedostatek odborníků s praxí

"Trh práce v ČR je dlouhodobě charakteristický nedostatkem odborníků s praxí. Firmy se snaží udržet si své klíčové zaměstnance. Zaměstnavatelům pomáhá i skutečnost, že zaměstnanci jsou v dnešní době často opatrní a nechtějí podstoupit riziko spojené se změnou zaměstnání. Proto i v případě nabídky lepší práce uvažují o protinabídce současného zaměstnavatele,“ komentoval výsledky průzkumu ředitel Robert Half pro ČR Aleš Křížek.

Výsledky průzkumu ukázaly, že nejdůležitějším faktorem při rozhodování o práci je stále mzda. Zvyšuje podle Křížka motivaci zůstat ve stávající firmě u poloviny manažerů nejen v ČR, ale i v ostatních sledovaných zemích. Dalším zdrojem motivace, který uvedlo 28 procent respondentů, je jasný a transparentní plán vývoje kariérního postupu. Podle průzkumu se ve více než třetině případů firmy v ČR snaží udržet zaměstnance poskytováním dovolené navíc, 35 procent společností umožňuje zaměstnancům využívat oblíbený benefit v podobě flexibilní pracovní doby.

Manažeři se cítí stejně jistě jako před rokem. Až na Lucembursko

Na 72 procent manažerů v ČR vnímá jistotu svého zaměstnání na stejné úrovni jako před rokem. Velmi podobná situace panuje ve všech sledovaných zemích kromě Lucemburska. Celkem 88 procent manažerů v ČR uvádí, že v následujícím půlroce nehodlá měnit práci. "Současná situace je důsledkem opatrnosti na straně uchazečů. Nejvíce cenění specialisté, kteří splňují vysoké nároky firem, totiž nechtějí podstoupit riziko spojené se změnou zaměstnání,“ uzavřel Křížek.

Průzkum se uskutečnil v únoru a březnu v Rakousku, Belgii, Brazílii, Dubaji, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Španělsku, Švýcarsku a Nizozemku. Mezinárodní společnost Robert Half International s více než 360 pobočkami po celém světě se specializuje na vyhledávání a výběr odborníků na stálý pracovní poměr i na časově omezené projekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám