Hlavní obsah

Český trh práce se zotavuje, láká k expanzi mezinárodní personální společnosti

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český pracovní trh možná není v tak těžké situaci, jak se zdá podle většiny statistik. Reed Specialist Recruitment, jedna z předních mezinárodních personálních společností, je dokonce vyhodnotila jako trh s velkým potenciálem pro další expanzi a hned se do ní také pustila.

Článek

„Vidíme mnoho nových příležitostí nejenom v Praze, ale také v Brně, kde tento měsíc otevíráme novou pobočku, a v dalších regionálních městech, kde začneme nabízet naše služby v průběhu tohoto roku,“ řekl tento týden na setkání s novináři Jon Hill, Country Manager pro Českou republiku.

„Za hlavní výzvu na českém trhu považujeme zlepšení budování značky zaměstnavatelů.  S opětným růstem české ekonomiky se trh mění na zákaznický, což znamená, že je na něm velká poptávka po vhodných talentech. Takové talenty nemohou společnosti získat bez silné image zaměstnavatele; jak my říkáme, současný trh můžeme charakterizovat jako ´válku o talenty´,“ tvrdí Hill.

Analytici Reed Specialist Recruitment: do konce roku všeobecně vzrostou mzdy

Koncem roku 2010 můžeme podle analytiků Reed Specialist Recruitment očekávat stabilizaci trhu. Všeobecně pravděpodobně vzrostou mzdy, zejména v bankovním sektoru, protože většina bank využije podmínky na trhu slibující expanzi, a poptávka po nejlepších kandidátech bude zřejmá.

V bankovním sektoru je v současné době nejvíce volných míst na finančních pozicích. Na pozice konzultantů a  vedoucích  poboček je poptávka po kvalifikovaných kandidátech s více než dvouletou praxí. Banky budou také zajímat čerství absolventi ekonomických škol, kteří budou hrát klíčovou roli v náborových plánech bank pro tento rok.

Jazyky, jazyky, jazyky

V IT sektoru je poptávka po zkušených programátorech se znalostí cizích jazyků a tříletou nebo víceletou praxí. Počet volných pozic narůstá zejména u mezinárodních společností a ve vývojářských centrech. Spolu s oživením ekonomiky a vzrůstajícími aktivitami klientů roste také počet volných obchodních pozic; společnosti hledají nové produktové manažery a obchodní zástupce.

V centrech sdílených služeb vzrůstá nabídka nových pozic. Požadovaná je znalost angličtiny a dalších evropských jazyků, zejména ve finanční administrativě a v sektoru klientských služeb. V rámci expanze firem do východní Evropy můžeme sledovat zvýšenou nabídku pozic vyžadujících znalosti angličtiny a ruštiny nebo dalších jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám