Hlavní obsah

Hodinové hotely vystřídaly hodinové kanceláře, vytížit je pomohla i sopka

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Firmy i jednotlivci už většinou vědí, jakou ztrátu přineslo narušení mezinárodní letecké přepravy po výbuchu islandské sopky. Nejpoctivější z nich přiznávají, že tu a tam znamenalo řádění živlů i ekonomický přínos. „V kritických dnech rekordně stoupl zájem o službu takzvaných hodinových kanceláří,“ uvádí Jana Babůrková ze společnosti Smart Office.

Článek

Ještě v průběhu 2009 tuto službu poskytovala v Praze jediná zahraniční nadnárodní společnost. V současné době se poskytováním služby krátkodobého pronájmu plně vybavené kanceláře, tzv. hodinové kanceláře, zabývá v Česku stále více společností. V zahraničí je tato služba známa pod jménem serviced office / fully equipeed offices.

Od začátku roku 2010 zaznamenala společnost Smart Office 160% nárůst poptávky. Jen během několika málo dní, kdy bylo ochromeno pražské letiště, využilo podle Babůrkové služby krátkodobého pronájmu 34 zahraničních klientů.

Zatím převažují zahraniční klienti

V ČR převažují zahraniční klienti, kteří u nás stráví v průměru pouze několik dní v měsíci nebo roce. Téměř 85 % poptávky po službě tzv. hodinových kanceláří směřuje do Prahy, o zbylých 15 % zahraničních klientů se dělí Brno a Ostrava. Průměrná doba pronájmu kanceláře je u těchto klientů tři dny v měsíci. Kancelář si lze však pronajmout i na jednu hodinu, stejně tak i na celý týden či měsíc.

Druhou skupinu zájemců o tyto služby tvoří tuzemští podnikatelé, kteří si převážně v Praze pronajímají tyto služby v průměru na osm až 10 dní v měsíci. Jedná se především o mimopražské firmy, které si pronájmem hodinové kanceláře a zasedací místnosti jednoduchým způsobem zřídí v Praze svoji pobočku, kde mohou plnohodnotně pracovat a setkávat se se svými klienty.

„Při srovnání cen, které by tyto firmy zaplatily při standardním pronájmu kanceláří, uspoří až 25 000 korun měsíčně,“ argumentuje Babůrková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám