Hlavní obsah

STEM: Lidé už si nemyslí, že nezaměstnaní se flákají a o práci nestojí

Právo, ťas

Myslíte si, že dnes většina nezaměstnaných jsou lidé bez skutečného zájmu o práci? To byla jedna z otázek, na kterou odpovídali účastníci nedávného průzkumu agentury STEM. Ukázalo se, že tento dříve většinový názor zastává - zřejmě pod vlivem krize - čím dál méně lidí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Průzkum ukázal, že většina Čechů už nepovažuje nezaměstnané na flákače bez zájmu o práci.

Článek

Ještě loni to říkalo 42 procent a předloni dokonce 54 procent občanů. Letos už jich je jen 36 procent.

Na flákačství trvají stoupenci ODS

Kriticky se o nezaměstnaných vyjadřují častěji občané s dobrým materiálním standardem a stoupenci ODS. Průzkum se uskutečnil 1. až 10. dubna 2010. Odpovídalo v něm 1196 respondentů starších 18 let.

Za stabilní naopak považuje STEM postoj více než šesti lidí z deseti, podle nichž je určitá míra nezaměstnanosti pozitivní jev. Častěji se k tomuto názoru hlásí lidé s vysokoškolským vzděláním, stoupenci pravice a dobře materiálně zajištění respondenti. Tento názor zastávají v podobné míře jak zaměstnanci (62 procent), tak podnikatelé či živnostníci (69 procent).

Práci by měl zajišťovat stát, soudí příznivci KSČM a ČSSD

Většina lidí (72 procent) si pak myslí, že tím, kdo by měl zajistit práci každému, kdo o ni stojí, je stát. Mezi lidmi, kteří tento názor zastávají, jsou hlavně občané se základním vzděláním nebo vyučení, příznivci KSČM a ČSSD a lidé špatně materiálně zajištění. Často si to ale myslí i studenti, vedle nich pak starobní důchodci a - celkem  pochopitelně - nezaměstnaní.

Anketa

Myslíte si, že všichni nezaměstnaní chtějí najít práci?
Ano
16,8 %
Ne
83,2 %
Celkem hlasovalo 3501 čtenářů.

Výběr článků

Načítám