Hlavní obsah

Na učilištích v Praze je zájem hlavně o obory kuchař či kadeřník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žáci, kteří se hlásí na pražská učiliště, se nejvíce chtějí vyučit kadeřníky, kuchaři, číšníky nebo kosmetičkami. Vyplývá to z informací pražského magistrátu po uzavření prvního kola přihlášek na střední školy. Novinářům materiály představila náměstkyně primátora Marie Kousalíková.

Článek

Kolik studentů nakonec nastoupí na jednotlivé školy a obory, bude záležet nejen na výsledku přijímacích zkoušek, ale také na rozhodnutí dětí. Většinou si totiž podávají více přihlášek a školu mohou podle Kousalíkové změnit až do srpna.

Počet dětí, které vycházejí z devátých tříd základních škol, podle Kousalíkové každý rok klesá. Zatímco v roce 2008 to bylo 9500, loni už jen 8600, letos to bude kolem 7200 dětí.

Na středních školách v hlavním městě je ale připraveno téměř 14 500 míst. I když se do pražských škol přihlásí žáci ze Středočeského kraje, na pražských středních školách zůstanou tisíce volných míst. Vedení škol se tak dostane do vážných potíží, řekla Kousalíková.

Tradičně největší zájem je o gymnázia

Pražské děti mají tradičně největší zájem o gymnázia. Ta plánují na příští rok otevřít celkem 121 tříd v prvním ročníku, což je téměř 4000 míst. Dostala ale téměř 12 000 přihlášek. Většina dětí si však podala přihlášky na více škol, upozornila Kousalíková.

O učňovské školství zůstal podle náměstkyně zájem podobný jako v minulém roce. Učební obory nabízejí asi 3000 míst, ředitelé evidují zhruba stejný počet přihlášek.

Zatímco zájem o některé obory převyšuje kapacitu otevíraných tříd, do jiných se studenti příliš nehlásí. Například na Střední odborné škole stavební a zahradnické dostali do oboru sklenář pouze jednu přihlášku, na pokrývače pět a na obor kamnář šest. Naopak vysoký zájem mají děti o vyučení se kadeřnicí, kosmetičkou nebo fotografem.

Reklama

Výběr článků

Načítám