Hlavní obsah

V Libereckém kraji přibývá firem, které zaměstnávají postižené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Navzdory krizi přibývá v Libereckém kraji firem, které zaměstnávají postižené. Šanci na uplatnění nedostávají jen lidé s tělesným handicapem, ale stále častěji se daří integrovat do společnosti i mentálně postižené.

Článek

Například liberecká agentura Rytmus za více než pět let existence pomohla najít mimo chráněné dílny práci pro šest desítek lidí s postižením. Při vyhlášení vítězů soutěže Stejná šance - Zaměstnavatel 2010 v Libereckém kraji to včera řekla Veronika Vránová z agentury Rytmus.

Letos bylo do soutěže v kraji nominováno 12 firem, k nejlepším zaměstnavatelům patří dvě restaurace v Liberci nebo výrobce kancelářského vybavení z Pasek nad Jizerou Emba. Postižené zaměstnávají i technické služby v Českému Dubu nebo Hodkovicích nad Mohelkou a řada dalších organizací.

Se zaměstnáváním handicapovaných má zkušenosti i Liberecký kraj. Mezi svými bezmála 400 pracovníky má 12 handicapovaných. Uvedl to ředitel úřadu Bohdan Tomáš. Většímu podílu postižených na úřadech podle něj brání hlavně vysoké nároky na kvalifikaci uchazečů o práci na krajském úřadu.

Nedostatečná kvalifikace je podle úřadů práce jedním z klíčových problémů při zaměstnávání postižených. Uchazečů s nějakým postižením evidují úřady práce v Libereckém kraji přes 3150, což představuje 11,6 procenta nezaměstnaných. Například na Českolipsku má ale nějaký handicap či omezení bezmála 14 procent uchazečů o práci. Nabídka práce pro tyto lidi je mizivá, úřad proto přispívá na provoz chráněných dílen a také na chráněná místa pro bezmála 480 postižených.

V březnu dosahovala míra nezaměstnanosti v kraji 11,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám