Hlavní obsah

Další dva projekty mají pomoci nezaměstnaným na severu Moravy

– Ostrava

Úřady práce v Moravskoslezském kraji rozjíždějí další dva projekty, které mají pomoci nezaměstnaným lidem získat práci. Jeden je zaměřený na lidi, kteří nemají místo dlouhodobě, druhý se soustředí na nezaměstnané, kteří jsou bez práce kratší dobu. Informovala o tom mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Realizace regionálních individuálních projektů "Příprava +" a "Změna včas" bude zahrnovat poradenské, vzdělávací a informační aktivity včetně zprostředkování pracovního uplatnění a podpory pracovních míst," uvedla Kubínová.

V rámci projektu "Příprava +" podstoupí 1200 lidí kurz individuálního poradenství ke zprostředkování zaměstnání. Dvě stě lidí se navíc bude moci zúčastnit přímo rekvalifikačních kurzů, úřady práce také zajistí pracovní praxi pro 50 lidí a podporované zaměstnání pro dalších 80. Náklady projektu činí 80,9 miliónu korun.

Další projekt "Změna včas" má pomoci krátkodoběji nezaměstnaným. "Těmto lidem většinou neschází motivace k hledání zaměstnání, neztratili schopnost přizpůsobit se novým pracovním podmínkám a mají tak relativně velkou šanci uplatnit se na trhu práce. Předpokládá se účast 800 osob," uvedla Kubínová. Všichni účastníci mohou využít individuální poradenství ke zprostředkování zaměstnání a 600 z nich poradenský program "Školení měkkých dovedností a technik hledání zaměstnání".

Cílem projektu je také zajistit pro 650 lidí nová pracovní místa, přičemž 200 míst může být podpořeno mzdovým příspěvkem. Projekt má k dispozici celkem 110,5 miliónu korun. Oba projekty jsou financované z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Více se o nich lidé dozvědí přímo na pracovních úřadech.

Úřady práce v Moravskoslezském kraji organizují v současné době pro nezaměstnané celkem čtyři regionální individuální projekty. Do konce roku 2010 mohou čerpat z ESF finanční prostředky až do výše 560 milionů korun. "Úřad práce v Ostravě se v následujících měsících chystá ministerstvu práce a sociálních věcí předložit další tři připravované projekty," dodala Kubínová.

Reklama

Výběr článků

Načítám