Hlavní obsah

Na Vysočině stoupá zájem o výpomoc nezaměstnaných v obcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Na Vysočině se kvůli vysoké nezaměstnanosti zvyšuje zájem o veřejně prospěšné práce. V minulém roce si při úklidu v obcích a v menším rozsahu i v sociálních službách přivydělalo přes 1000 nezaměstnaných. Pro radnice a organizace to je výhodná pomoc díky tomu, že mzdy dotují úřady práce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nezaměstnanost na Vysočině se kvůli hospodářské krizi od podzimu 2008 více než zdvojnásobila. Koncem letošního února bylo v kraji bez práce 30 500 lidí a míra nezaměstnanosti činila 11,2 procenta. Volných pracovních míst bylo méně než 900. Na jednu pozici připadalo kolem 34 uchazečů.

Město Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku začalo přijímat lidi na výpomoc před rokem, kdy se nezaměstnanost v regionu kvůli krachu skláren Sklo Bohemia přiblížila až ke 20 procentům. Teď se pohybuje kolem 14 procent. V době, kdy byly počty nezaměstnaných nízké, o veřejně prospěšné práce nebyl zájem. Teď je podáno přes 100 žádostí.

Úklid sněhu i natírání sloupů osvětlení

"Loni se nám to osvědčilo, vystřídalo se kolem 40 lidí. Letos můžeme vzít zase těch 40 až 50," uvedl Roman Hůla, ředitel městských technických služeb. Nezaměstnaní zatím například natírali veřejné osvětlení, zametali chodníky a odhazovali sníh. Nyní jich ve městě vypomáhá 15 a stejný počet brzo nastoupí.

Na celém Havlíčkobrodsku se loni do veřejně prospěšných prací zapojilo 146 lidí. "Předpokládáme, že letos bude jejich počet větší," uvedl ředitel tamního úřadu práce Martin Kouřil. Nezaměstnaní většinou vypomáhali v obcích a městech. Do sociálních služeb z nich nastoupilo 12 procent. Na měsíční mzdu jednoho uchazeče bude úřad přidávat až 13 000 korun, v průměru o 1000 korun víc než před rokem. Za minulý rok bylo na podporu veřejně prospěšných prací v tomto okrese vydáno 7,85 miliónu korun, na letošek má úřad deset miliónů.

Parťák bere o 2000 víc

Nejvíc nezaměstnaných v kraji, 301, loni vypomáhalo na Třebíčsku. "Letos jsou schváleny veřejně prospěšné práce zatím pro 169 uchazečů. Předpokládáme, že konečný počet bude zhruba stejný jako loni," přiblížil ředitel třebíčského úřadu práce Vojtěch Vymětal. Úřad přispívá na jeden plat 8000 korunami. Pokud se jedná o "parťáka", který se stará o další zaměstnance, je příplatek o 2000 korun vyšší. Celkem má letos úřad na tento účel 17,5 miliónu korun, před rokem to bylo 15,7 milionu.

Veřejně prospěšné práce v tomto okrese zaměstnají tolik lidí jako středně velký podnik. Nezaměstnanost však díky tomu klesne jen o několik procent, protože celkem je na Třebíčsku bez práce přibližně 8000 lidí, podotkl Vymětal.

Na Jihlavsku loni vypomáhalo 201 nezaměstnaných, hlavně v menších obcích, na Pelhřimovsku 116. Úřady v těchto dvou okresech budou mít na podporu mezd podobnou částku jako před rokem. Žďárský úřad práce loni dotoval mzdy 294 lidí. V tomto roce ale nemá na schválení všech žádostí dost peněz. O navýšení limitu žádá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám