Hlavní obsah

Veletrh Jobdays letos čeká vyšší návštěvu, ubude vystavovatelů

Praha

Až o dva tisíce návštěvníků navíc očekávají pořadatelé veletrhu pracovních příležitostí Jobdays 2010. Zatímco loni jeho branami prošlo 15 000 lidí, letos by jejich počet mohl překročit 17 000. Organizátoři zároveň zaznamenali propad počtu vystavovatelů, a to meziročně o zhruba čtvrtinu.

Článek

Loni se veletrhu účastnilo 110 zaměstnavatelů, personálních společností a institucí z České republiky i ze zahraničí, letos jich bude podle ministerstva práce a sociálních věcí, které celou akci zaštiťuje, "pouhých" 85.

Letošní ročník veletrhu  se bude konat v pražských Holešovicích od 30. března do 1. dubna.

Velké zastoupení sítě EURES

Velké zastoupení zde bude mít například celoevropská síť poradenských kanceláří EURES. "Čeští poradci EURES budou zájemcům o práci v zahraničí odpovídat na otázky o možnostech získání zaměstnání i administrativních záležitostech, které jsou pro práci v cizině nezbytné," říká mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Jde například o sociální zabezpečení, zdravotní pojištění, pracovní povolení, přihlášení se k pobytu, uznávání pracovních kvalifikací, elektronické formuláře a podobně.

Vedle toho se na veletrhu budou konat semináře za účasti zaměstnavatelů a EURES poradců ze 14 evropských států a přeshraničního partnerství mezi ČR, Polskem a Německem EURES - TriRegio. "Zájemci o práci v zahraničí tak budou moci získat informace přímo od odborníků na trh práce z daných zemí," uvedla Filipová. Součástí veletrhu bude možnost vyhledávat volná pracovní místa nejen v České republice, ale i v celoevropské databázi volných pracovních míst. Ta v současné době obsahuje více než 900 000 nabídek.

Kromě EURES na veletrhu budou nabízet pracovní místa i další firmy a instituce. Například Billa, Skupina ČEZ, Česká pošta, Česká spořitelna či Profesia. Vedle vyhledávání v nabídkách pracovních příležitostí se budou moci návštěvníci zúčastnit i módních show, ukázek techniky vojenské policie, práce pyrotechnického robota či výcviku psů.

Jak podpořit mobilitu práce

Cílem veletrhu je podpořit mobilitu práce nejen v České republice ale i v Evropě. Akci pořádají Evropské služby zaměstnanosti (EURES) ve spolupráci se společností Jobsinprague.cz. Záštitu nad ní převzaly ministerstvo práce a sociálních věcí a Asociace poskytovatelů personálních služeb. Veletrh by měl zahájit ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka a ředitel projektu Markus Klos. Po celou dobu konání je vstup na veletrh zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám