Hlavní obsah

OKD ušetřilo 100 miliónů díky zlepšovacím návrhům zaměstnanců

Ostrava

Těžební společnost OKD loni ušetřila přes 100 miliónů korun díky zlepšovacím návrhům samotných zaměstnanců. Během loňského roku jich zrealizovala zhruba 140. Mnoho návrhů zlepšilo například bezpečnost práce v důlních provozech. "Zaměstnance, kteří se do projektu trvalého zlepšování zapojili, odměnily OKD celkem 550 000 korunami," uvedl mluvčí společnosti Vladislav Sobol.

Článek

Vedení OKD loni vyzvalo zaměstnance, aby předkládali návrhy na zvýšení bezpečnosti, provozních úspor nebo zlepšení bezpečnosti práce v dolech. Horníci navrhli řadu technických zlepšováků - například zařízení, které umožní přímo v podzemí vyjmout část důlního kombajnu, kterou je potřeba opravit, aniž by se musely celé takzvané sáně kombajnu přemisťovat na povrch.

Horníci navrhovali také vylepšení pracovního prostředí v podzemí. "V podzemí Dolu ČSM jsme vylepšili 'místo rozdělení', kde se dosud hlavně svačilo a odpočívalo. Umístili jsme tam nástěnky s provozními výsledky, mapou porubu, informacemi o prostojích linky či rozdělení šichet," popsal Sobol realizaci návrhu kolektivu hlavního předáka z Dolu ČSM Romana Valchaře.

Tisícovka je jistá, další peníze jdou z dosažených přínosů

Za přijatý návrh OKD vyplatilo každému zaměstnanci tisícikorunu, další odměnu dostane po jeho realizaci podle dosažených přínosů. Odměněny byly také týmy, které se na samotné realizaci návrhů podílely. V letošním roce chce OKD Program trvalého zlepšování (Continuous Improvement) rozšířit.

"Lidé pochopili, že to není návrat do doby socialistických zlepšovacích návrhů. Místo kritiky může každý navrhnout lepší řešení. Navíc nejde o nápady, které skončí sepsáním. Autor každého přijatého návrhu se stává členem týmu, který ho zavádí do praxe," dodal provozní ředitel OKD Leo Bayer.

Průměrný plat 29 000, výnosy 40 miliard

V OKD loni pracovalo průměrně 14 331 vlastních zaměstnanců, což je meziročně o pět procent méně. Dalších 3400 lidí loni pracovalo v dodavatelských firmách. Průměrný měsíční výdělek horníků v loňském roce činil podle předběžných odhadů kolem 29 000 korun.

V roce 2008 zvýšila černouhelná společnost zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 75 procent na 16,7 miliardy korun. Výnosy meziročně stouply o 31 procent na 40,2 miliardy korun. Loňské hospodářské výsledky společnost ještě nezveřejnila. Vlastníkem OKD je nizozemská společnost NWR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám