Hlavní obsah

Pracovní veletrh na ZČU trpěl letos kvůli krizi menším zájmem firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Počet firem, které včera nabízely pracovní místa vysokoškolákům na 15. veletrhu pracovních příležitostí v Plzni, se oproti předloňsku, kdy ještě nebyla hospodářská krize, snížil na třetinu. Volná místa nabízelo 45 firem, meziročně klesl jejich počet o čtvrtinu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zájem studentů byl naopak o něco vyšší, přišlo jich asi 4500, z toho 95 procent ze Západočeské univerzity (ZČU). Zbytek tvořili hlavně bývalí absolventi, kteří už pracují, ale chtějí si polepšit. Uvedl to organizátor Jiří Sojka ze Stavovské unie studentů ZČU.

"Předloňský veletrh byl největší v ČR, loni a letos nás předběhla ČVUT," řekl další z organizátorů Petr Břicháček. Letos veletrh registruje odliv zejména středních a menších firem, které krize postihuje nejvíce a které možná ani v příštích letech nabírat nebudou.

"Co se týče zaměstnávání absolventů, tak teď to není vhodná doba a ještě možná dva tři roky nebude," dodal Sojka. Letošní zájem studentů je podle Břicháčka vyšší, neboť studenti cítí, že je problém sehnat práci; firmy berou jen ty nejlepší. Ještě před dvěma lety čekali studenti na nejlepší nabídku.

Vedou technické obory, firmy nabírají studenty už na škole

Největší zájem je o konstruktéry a projektanty, technology z oborů strojírenství i elektrotechniky a o programátory. Dvě třetiny vystavujících firem jsou výrobní. Podniky stále častěji nabírají dopředu studenty na praxi, stáže, tréninkové programy a diplomové práce a dva tři roky jsou v kontaktu.

"Pro absolventy je to potom při zájmu o trvalé místo konkurenční výhoda," dodal Břicháček. První otázky studentů už se netýkají peněz, nyní jde o dobré místo u dobré firmy.

"Přijímáme zhruba 40 projektantů, konstruktérů, výzkumníků, pracovníků obchodu a nákupu," řekla Petra Minářová ze Škody Power, kterou v prosinci ovládl jihokorejský koncern Doosan. Do konce roku by se měl současný počet zaměstnanců předního světového výrobce turbín zvýšit z 1010 na téměř 1100.

Také Škoda JS, která má obří zakázku na dostavbě elektrárny Mochovce a uchází se o zakázku na dostavbu Temelína, chce podle Renaty Ponocné přijmout do konce roku 50 lidí, zejména konstruktérů, projektantů a technologů. Vysokoškoláky chtějí i Škoda Transportation a Škoda Elelectric. "Evidujeme zájemce, nabízíme tréninkové programy studentům čtvrtých ročníků a témata diplomek," řekl personalista Škody Holding Karel Krist.

Ve Stříbře přijímají jen místní

Kermi, výrobce radiátorů ze Stříbra se 600 zaměstnanci, přijímá technické poradce, údržbáře a dělníky, ale jen ze Stříbra a okolí, kde je nejvyšší nezaměstnanost v kraji. Japonský výrobce vzduchotechniky, firma Daikin, přijímá inženýry do výroby a designéry, ale dělníky najímá jen přes agentury. Personalistka kolínské automobilky TPCA Michaela Česáková ČTK řekla, že podnik má májem o desítky lidí do výroby. Vysokoškoláky chtějí na programování, finance a do personálního oddělení. "Je velký zájem o diplomové práce a stáže," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám