Hlavní obsah

Na Mostecku vydali na nová pracovní místa rekordních 31 miliónů korun

Most

Úřad práce v Mostě rozdělil v lednu a únoru na tvorbu nových pracovních míst 30,6 miliónu korun, což bylo meziročně o 22,3 miliónu korun více. "Částka je rekordní, ve srovnatelném období minulých let úřad nikdy tolik peněz na podporu zaměstnanosti nevydal," řekl ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

ilustrační foto

Článek

Nárůst peněz na nová místa podle něj umožnily zejména dotace z Evropského sociálního fondu (ESF). Zatímco loni v lednu firmy čerpaly prostřednictvím úřadu práce 3,15 miliónu korun, o rok později to bylo více než 18 miliónů korun. "K tomu je třeba přičíst dalších 12 miliónů korun na regionální individuální program, což jsou projekty připravené přímo specialisty našeho úřadu a financované rovněž z ESF," uvedl.

Na podporách v nezaměstnanosti úřad v prvních dvou letošních měsících vyplatil 29,7 miliónu korun, objem dávek tak ve srovnání s koncem února 2009 vzrostl o 7,35 miliónu korun. "Důvodem výrazně vyšších podpor v nezaměstnanosti byla kromě nárůstu počtu klientů úřadu práce v důsledku globální finanční krize i novela zákona, kterou stoupla částka podpory. Nárok na vyšší podporu měla i řada nezaměstnaných, které jsme zapojili do rekvalifikačních programů," uvedl Malý.

Na konci února nemělo na Mostecku práci 10 365 mužů a žen v produktivním věku, ve stejném období loni to bylo o 1463 lidí méně. "V prvních dvou měsících podpory mají nyní nezaměstnaní podle novely zákona navíc nárok na 65 procent čisté mzdy, kterou pobírali před propuštěním. Dříve to bylo 50 procent. Vzrostly také mzdy," doplnil Malý.

Stát vyplatil do konce února na Mostecku na dávkách sociální podpory 107,16 miliónu korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loni o 3,15 miliónu korun více.

Region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazoval až do závěru loňského roku nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V současné době figuruje na čtvrté příčce. Hůře na tom jsou jen severomoravské okresy Jeseník a Bruntál a také Znojemsko na jihu Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám