Hlavní obsah

Stamontu-PS loni poklesl zisk a počet zaměstnanců, krize za to prý nemohla

– Ostrava

Ostravská společnost STAMONT-POZEMNÍ STAVITELSTVÍ (Stamont-PS) očekává za loňský rok pokles hrubého zisku na zhruba čtyři milióny korun. Předloni stavební firma hospodařila se ziskem 6,5 miliónu. Vlivem hospodářské krize klesly společnosti meziročně také tržby o čtvrtinu na 380 milionů korun, uvedl finanční ředitel Karel Menšík.

Článek

Krize poznamenala již předloňské hospodaření firmy. V roce 2008 Stamont-PS meziročně ještě zvýšil zisk o zhruba 700 000 korun a tržby o 68 miliónů Kč. Šestnáctiprocentní nárůst tržeb byl ale předloni vlivem nastupující recese poloviční v meziročním srovnání.

V loňském roce už společnost, která se podílí mimo jiné na modernizacích hutních provozů, zaznamenala pokles výroby o více než 20 procent, což v tržbách představuje asi 120 miliónů korun. "Velké hutní podniky čelily propadu poptávky oddalováním zahájených prací nebo zastavením rozpracovaných projektů. Stagnovaly také developerské projekty," vysvětlil Menšík s tím, že obecně situaci nejvíce ovlivnilo chování bank.

Dali se na revitalizace a zateplování

Stamontu-PS, jehož zakázky se dlouhodobě týkaly hlavně průmyslových staveb, podle Menšíka loni pomohl přesun kapacit na revitalizace a zateplování bytových domů. Podíl zakázek na bytovém fondu loni přesáhl 35 procent. "Významné zakázky se loni rozběhly jak u bytového fondu měst, tak bytových družstev. Získali jsme také zakázku od RPG Group," řekl.

Firma se loni podílela také na výstavbě pro strojírenskou společnost OSTROJ v Opavě, pro hutní společnost Evraz Vítkovice Steel a energetickou společnost ČEZ.

Navzdory krizi Stamont-PS loni čtyřnásobně zvýšil investice na více než 12 miliónů korun. "Byla to součást 'protikrizových opatření'. Dočasně nevyužité kapacity jsme přesunuli na rekonstrukce vlastních objektů, a připravili je tak na možný pronájem, což v budoucnu sníží zejména režijní náklady," dodal Menšík.

Lidí ubylo kvůli přirozeným odchodům

Během loňského roku Stamont-PS snížil počet zaměstnanců o 20 na současných 180 lidí. "Z důvodu krize jsme ale stavy snižovat nemuseli. Byly to přirozené odchody a firma pouze nepřijímala nové pracovníky," vysvětlil ředitel s tím, že letos chce firma zachovat stávající počet zaměstnanců.

V letošním roce společnost očekává mírný nárůst tržeb o pět až deset procent. Předpokládá, že se znovu obnoví větší práce pro velké hutní a průmyslové podniky. "Oživení čekáme také u středních developerských projektů. Ožijí i některé velké záměry, například projekt v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě, kde se budeme ucházet o zakázky," naznačil Menšík s tím, že firma má zatím uzavřeny smlouvy na tři čtvrtiny svých kapacit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám