Hlavní obsah

Pardubický kraj chystá stipendia pro budoucí kominíky a další učně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Pardubický kraj chce zvýšit zájem o technické obory pomocí stipendií. Peníze za dobré výsledky mohou získat studenti učebních oborů obráběč kovů, strojní mechanik, zámečník, mechanik opravář, kominík, zedník a tesař. Novinářům to řekl vedoucí krajského odboru školství Ladislav Forman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Chceme motivovat žáky a rodiče. O technické obory je menší zájem. Nový stipendijní řád by měl být v platnosti od příštího školního roku," řekl Forman.

Ředitelé mají přibližně dva týdny na to, aby navržený stipendijní řád okomentovali a navrhli změny. Kraj plánuje, že stipendium získá manuálně zručný student, roli ale budou hrát i jeho studijní výsledky a docházka.

V prvním ročníku lze takto získat 300 korun měsíčně, v druhém 300 až 500 korun, v třetím okolo 600 korun. "Peníze se budou vyplácet za pololetí zpětně," dodal Forman.

Středním školám rok co rok ubývají studenti. O technické obory není zájem. Kraj v koncepci školství navrhl, aby některá gymnázia a obchodní akademie příští školní rok neotevřely jeden nový ročník.

Ředitelé některých škol s doporučením nesouhlasí, jiní vyčkávají až do přijímacích zkoušek, kdy se ukáže, jaký je skutečný zájem žáků o studium. Krajská radní Jan Pernicová deklarovala, že zavírání tříd na obchodních akademiích a gymnáziích je jen jedním z prvních kroků nové koncepce, na řadu má přijít uzavření a slučování učilišť, která se potýkají s úbytkem studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám