Hlavní obsah

Češi bez stravenek by zanevřeli na restaurace

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé restaurací odhadují, že Češi platí svou útratu z 30 % stravenkami. K úhradě poledního menu je používají dokonce přibližně ze 70 %. Výzkum společnosti GfK teď odhalil, že 70 % Čechů, kteří dostávají stravenky v zaměstnání jako benefit, by v případě jejich ztráty stravování v restauracích omezilo.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z výzkumu také vyplynulo, že pokud by došlo ke zrušení stravenek, poklesly by útraty v restauracích v době oběda o 59 %, což představuje celkovou hodnotu 7,54 miliard Kč.

„Příjemci stravenek obědvají v restauracích o 53 % častěji, než lidé, kteří stravenky nedostávají,“ komentuje výsledky průzkumu Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech.

Až polovina (49 %) současných příjemců stravenek by bez nich také snížila průměrnou útratu v restauraci za jeden oběd. Velká většina (78 %) příjemců stravenek by také reagovala na případné zastavení akceptace stravenek v restauraci, kam chodí na oběd. Buď by tuto restauraci navštěvovali méně často, nebo by tam dokonce přestali chodit úplně.

Průměrná hodnota stravenky, kterou Češi dostávají, je 70 Kč. Za oběd v restauraci platí příjemci stravenek průměrně 94 Kč, přičemž 70 Kč zaplatí stravenkou a zbytek v hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám