Hlavní obsah

Radši si bereme dovolenou a přecházíme nemoc, než bychom čekali na dávky

Novinky, Petr Kotek

V roce 2008 jsme vyplatili na dávkách nemocenského pojištění 31,9 miliardy korun, loni jen 26 miliard, chlubí se Česká správa sociálního zabezpečení. Úspora ale nebyla zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobá choroba může vinou zpožděných výplat nemocenské způsobit zhroucení rodinných financí.

Článek

Podle průzkumu, který provedla online služba hledání práce Monster.cz, si totiž Češi v případě zdravotních problémů raději berou dovolenou nebo nemoc rovnou přecházejí. V lepším případě jim pak nezbývá dost pracovního volna, aby naplnili hlavní účel dovolené na zotavenou - řádně se zrekreovali. V horším si přecházením nemoci způsobí katastrofální následky.

Nemocenskou riskuje jen čtvrtina lidí

Z průzkumu vyplývá, že 42 % Čechů si v případě nemoci vezme dovolenou, 34 % navštíví lékaře, ale nemoc přechodí a pouze 24 % navštíví lékaře a využije nemocenskou. Není se ale příliš co divit.

Od začátku loňského roku platí přísnější nemocenská, kdy zaměstnanci nedostávají první tři dny nemoci žádné dávky. Pak jim do čtrnáctého dne nemoci náhradu vyplácejí zaměstnavatelé a až potom dostávají náhradu od státu. Její výplata se ovšem zároveň začala zpožďovat o celé měsíce, takže být skutečně odkázán jen na nemocenskou není v porovnání s čerpáním dovolené jen ekonomická komplikace, ale přímo katastrofa.

Ubylo prostonaných dnů, prodloužilo se marodění

Výsledkem souboru opatření bývalé vlády Mirka Topolánka ovšem je, že počet ukončených případů pracovní neschopnosti loni klesl o 31 procent. O 15 procent ubylo i prostonaných dnů. Naopak se prodloužila průměrná délka trvání jedné pracovní neschopnosti z 39,5 dne v roce 2008 na loňských 48,43 dne.

Jakýmkoli změnám v tomto systému, od kterého si státní pokladna slibuje další úspory bez ohledu na zdravotní následky mezi práceschopnou populací, zatím brání obstrukce pravicových poslanců ve Sněmově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám