Hlavní obsah

Firmy se chtějí podílet na obnově jaderné energetiky, proškolí odborníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Firmy a instituce sdružené v Národním strojírenském klastru se chtějí podílet na oživení jaderné energetiky. Strojírenské i elektrotechnické firmy vytvoří dodavatelské řetězce a společně budou usilovat o zakázky při stavbách jaderných elektráren v evropských zemích, Rusku, Číně a Indii. Novinářům to včera v Ostravě řekli zástupci klastru, který tvoří 46 členů s celkovým obratem 30 miliard korun.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

Připraveným vzdělávacím projektem za 30 miliónů korun chce klastr také zvýšit kvalifikaci odborníků v energetickém strojírenství.

Na oživení jaderné energetiky se chce společně podílet 14 členů klastru převážně ze severu Moravy, kteří zaměstnávají na 9000 lidí. Jsou mezi nimi firmy ze strojírenské skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, dále Strojírny Třinec, ARMATURY Group či V-Nass. Spolupracovat budou také s vysokými školami v Ostravě i Brně.

Několik členů klastru už spolupracuje na dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku. Zároveň chtějí získat zakázky v rámci dostavby JE Temelín. "I přes hlubokou recesi jaderné energetiky jsme udrželi schopnost vyrábět komponenty pro elektrárny a kontakt s nimi jsme nepřerušili," řekl koordinátor oboru jaderná energetika ve vítkovické skupině Miroslav Kawalec.

Z údržbářů opět výrobci

Právě pro dostavbu elektrárny Mochovce dodává některé strojní díly ostravská společnost V-Nass. "Doposud jsme byli spíše údržbáři a do elektráren jsme doplňovali náhradní díly. Teď máme šanci vrátit se přímo k výrobě komponentů, což už není otázkou jedné firmy. Proto je potřeba vytvořit synergický efekt z řady firem," řekl ředitel firmy Petr Vitásek.

Podle Kowalce však energetické strojírenství nejen na severu Moravy provázejí dva zásadní problémy. Přeprava těžkých tlakových nádob reaktorů či parogenerátorů je složitá a drahá, protože ji nelze zajistit vodní cestou. "Řešením by bylo splavení Odry do Polska nebo kanál Odra-Dunaj," podotkl Kawalec.

Ztracená generace odborníků

Druhou bariérou je podle něho nedostatek odborníků v jaderné energetice. "Ztratili jsme jednu generaci odborníků, která ale chybí ve všech zemích," řekl. Klastr proto připravil vzdělávací projekt pro zhruba 1500 zaměstnanců členských firem. Od letošního září do konce roku 2011 budou svou kvalifikaci zvyšovat technici, konstruktéři i dělnické profese. Na projekt chce klast získat evropské i státní dotace, spolufinancovat ho budou i samotné firmy, řekl manažer klastru Lubomír Gogela.

Pokud by se na severu Moravy podařit plně oživit výrobu pro jadernou energetiku, v regionu by to přineslo práci pro stovky lidí. "Jen ve VÍTKOVICE POWER ENGINEERING bychom na výrobu nových komponentů vyčlenili až 500 zaměstnanců. Na zakázce pro Mochovce jich pracuje do 50," řekl ředitel pro chemii, petrochemii a jadernou energetiku firmy Oleg Hruška. Podle něho by oživení jaderné energetiky v Česku mohlo nastat během roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám