Hlavní obsah

Praha 1 loni zaměstnala téměř 600 bezdomovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha 1 loni zaměstnala téměř 600 bezdomovců. Pro radnici sbírali odpadky, zametali ulice nebo odklízeli sníh. O zaměstnání je mezi lidmi bez přístřeší zájem, za dvě hodiny si tak mohou vydělat 100 korun, řekl předseda sociálního výboru první městské části Pavol Škrak (ČSSD).

Článek

"Velmi pozitivní je, že jsou všechna pracovní místa vždy zaplněna a žadatelé musí na úklidové práce často i několik dní čekat," řekl Škrak. Bezdomovci ulice uklízejí dvě hodiny denně, za hodinu jim radnice zaplatí 50 korun. "Díky těmto penězům nemusí krást nebo žebrat," myslí si předseda výboru.

Loni takto lidé bez domova odpracovali téměř 9000 hodin. Za projekt radnice zaplatila 800 000 korun.

Radnice pro bezdomovce také platí provoz automobilu, který jim poskytuje sociální služby. Podle jízdního řádu objíždí stanovenou trasu, sociální pracovníci na místě lidem radí, zajistí jim ale také převoz do nemocnice nebo do azylového domu.

Bývalá sanitka je v provozu od srpna 2008, její služby jsou poskytovány anonymně. V minulém roce se její pracovníci setkali s 11.600 bezdomovci. Za projekt Praha 1 loni zaplatila 484.000 korun, dalších 267.000 korun přispěly Praha 4 a Praha 5, které se k němu připojily.

Praze 1 se nelíbí, že se většina bezdomovců v metropoli stahuje na její území. "Praha 1 je neúměrně zatěžována. To nás docela čílí, protože se staráme o lidi, kteří jsou s Prahou 1 spojeni pouze tím, že se tu vyskytují," řekl Škrak.

O bezdomovce se v hlavním městě starají různé neziskové organizace nebo magistrátní Centrum sociálních služeb Praha. Lidem bez přístřeší nabízejí přenocování, sociální pomoc nebo jídlo a ošacení. V Praze žije podle některých odhadů asi 3500 bezdomovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám