Hlavní obsah

Počet pracovních úrazů v ArcelorMittal loni klesl o 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V největší tuzemské huti ArcelorMittal Ostrava se v minulém roce snížil počet úrazů o 60 procent. Ve firmě se loni zranilo devět lidí, jejichž úraz si vyžádal absenci v práci. Předloni jich bylo 21. "Stejně jako v roce 2008 zemřel loni v huti při úrazu jeden člověk," informovala mluvčí společnosti Věra Breiová.

Článek

Huť loni investovala například do nových reflexních bezpečnostních nátěrů v rizikových prostorách, ale i na lokomotivách, do zvýraznění a nasvětlení přechodů pro chodce nebo do bezpečnostních opatření na jeřábových drahách.

Na místa dřívějších úrazů upozorňuje Jarda

Ocelárna se snaží předcházet vážným úrazům i pomocí metod skupiny ze zahraničí. "Například jsme využili figuru panáčka Jardy, kterou naši zaměstnanci viděli v našem belgickém závodě," uvedl ředitel pro bezpečnost Jiří Michálek. Jde o oranžovou figurínu, která je umístěna tam, kde se v minulosti vážné zranění stalo. Na figuríně je úraz popsán. "Je to vlastně varovné upozornění pro ostatní zaměstnance. A naším zájmem je, aby Jardů bylo po firmě umístěno co nejméně," dodal Michálek.

Ve válcovnách ArcelorMittal Frýdek-Místek se vloni nestal žádný úraz s následnou absencí. "Je to v oblasti pracovní úrazovosti nejlepší výsledek v historii společnosti," zhodnotil vedoucí útvaru bezpečnosti Petr Jemelka. Počet úrazů se zde rok od roku snižuje. Zatímco v roce 2004 jich ve frýdeckých válcovnách evidovali 29, v roce 2006 jich bylo 12 a loni tedy vůbec žádný.

Stejného výsledku dosáhli i v ArcelorMittal Tubular Products Ostrava (bývalý závod Rourovna). Zatímco v roce 2005 zaznamenali 12 vážných úrazů a v předloňském roce čtyři, v roce 2009 byl počet úrazů nulový. V ArcelorMittal Tubular Products Karviná (bývalý Jäkl Karviná) napočítali ještě v roce 2006 17 úrazů, v roce 2008 dva a v loňském roce pouze jeden.

Také v největší tuzemské důlní společnosti OKD loni výrazně ubylo zranění horníků. Zatímco v roce 2008 se zranilo v důlní firmě celkem 416 lidí, loni to bylo o 70 méně. Tři úrazy byly minulý rok smrtelné, v předcházejícím roce zahynulo celkem sedm lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám