Hlavní obsah

Obamův balíček zatím slibované zlepšení zaměstnanosti nepřinesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z prvních zákonů, které podepsal Barack Obama po nástupu do funkce amerického prezidenta loni v lednu, byl balíček na podporu ekonomiky v celkové hodnotě 787 miliard dolarů (asi 14 biliónů korun). Soubor opatření, který Obama podepsal před rokem, 17. února 2009, kombinoval daňové úlevy se značnými vládními výdaji na infrastrukturu, zdravotnictví či ekologii a jeho hlavním cílem bylo vyřešit rostoucí nezaměstnanost. To se ale zatím i navzdory příchodu hospodářského oživení nedaří.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Američané už nalili do ekonomiky stovky miliard dolarů, nezaměstnanost se ale stále pohybuje kolem 10 %

Článek

"Přetváříme americkou krajinu největší investicí do infrastruktury od chvíle, kdy prezident Eisenhower v padesátých letech začal budovat dálniční síť," prohlásil mimo jiné Obama po podpisu stimulačního balíku. Ve Sněmovně reprezentantů pro plán nehlasoval ani jeden republikán a v Senátu jej podpořili pouze tři republikáni.

Obamova opozice považovala většinu vládních výdajů za mrhání penězi daňových poplatníků. Podle republikánů balíček přináší jen nízké daňové úlevy a mnoho politicky motivovaných projektů. Část ekonomů se zase obávala především toho, že stimulační opatření přišla pozdě. Kritiku Obama ale schytal i z vlastních řad, když část demokratů volala po mohutnějším stimulu.

Bez práce je stále desetina Američanů

Výsledky plánu jsou zatím hodnoceny rozporuplně. Asi největším zklamáním je vývoj nezaměstnanosti. Loni v říjnu totiž míra nezaměstnanosti poprvé od roku 1983 přesáhla psychologickou hranici deseti procent a i přes malé zlepšení se stále pohybuje kolem desetiprocentní hranice. Obama tak přišel s dalším podpůrným balíčkem v hodnotě 155 miliard dolarů (asi 2,8 biliónu Kč) na podporu tvorby nových pracovních příležitostí, který Sněmovna schválila opět těsnou většinou hlasů loni v prosinci.

Ztráta pracovních míst společně s hrozivým rozpočtovým deficitem jsou katalyzátorem poklesu Obamovy popularity. Rozpočtoví analytici sice tvrdí, že balíček pomohl vytvořit až 1,6 miliónu pracovních míst a zmírnil dopady hospodářské recese, na konci minulého roku přesto míra nezaměstnanosti v zemi činila deset procent a bez práce bylo 15,3 miliónu lidí.

Za rok ubylo 4,2 miliónu míst

Za celý rok 2009 pak přišla ekonomika Spojených států o 4,2 miliónu pracovních míst. Nadějí se staly údaje za leden, kdy se míra nezaměstnanosti překvapivě snížila na pětiměsíční minimum 9,7 procenta z prosincových deseti procent. Zaměstnavatelé v USA nicméně zrušili dalších 20 000 pracovních míst a od začátku hospodářské recese v prosinci 2007 americká ekonomika přišla celkově o 8,4 miliónu míst.

Celkem je podle lednové zprávy Bílého domu vyčerpána více než polovina stimulu. Americká vláda zatím prostřednictvím daňových úlev a výdajů ekonomiku podpořila 263,3 miliardami dolarů, což je asi třetina záchranného balíčku. Dalších 149,7 miliardy již přislíbila na různé projekty a činnosti. Devadesát miliard dolarů šlo na ekologické projekty, na něž Obamova administrativa klade velký důraz.

Balíčky přijaly i další země

K podobným záchranným balíčkům sáhly i další země. Německý spolkový sněm například schválil podporu za celkem 50 miliard eur (zhruba 1,4 biliónu korun), což je největší balík opatření na stimulaci ekonomiky v poválečných dějinách Německa. Spojené státy již v říjnu 2008 také přijaly plán stabilizace finančního systému v hodnotě 700 miliard dolarů (zhruba 12 biliónů USD).

Reklama

Výběr článků

Načítám